Преди 19 години у нас беше направена една от най-мащабните реформи – здравната. Тогава започнаха работа и личните лекари, които в началото бяха около 7000. Сега джипитата в България са около 4200, а средната им възраст е 58-59 години. Те се грижат за здравето на над 7,3 млн. души, разказва Bulgaria ON AIR.

Сдружението на общопрактикуващите лекари в България отдавна обяснява, че в страната има голяма нужда от такива специалисти, обяснява д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на Българския лекарски съюз

За първична извънболнична помощ през 2019 година държавата е заделила 225 млн. лева.

Заради голямата бюрокрация завършващите медицинските университети не желаят да специализират „Обща медицина“. Те искат да им остава повече време за работа с пациентите, а задължителната чиновническа работа да имат възможност да я вършат по електронен път, казва д-р Гергана Николова.

20% от студентите по медицина, които положиха Хипократова клетва са заявили, че искат да специализират хирургия. А почти 10% ще предпочетат кардиология

„Кардиологията е модерна заради факта, че съвременната наука и практика е дала изключително много като развитие и това е достъпно. Обаче на заден план остават редица клинични специалности. Тъгата е, че когато потрябва наистина експертна помощ, на пръстите на едната ръка се броят на хората, към които можеш да се обърнеш“, обяснява проф. Арман Постаджиян, специалист по вътрешни болести и кардиология в УМБАЛ „Света Анна“. Той е и ръководител катедра „Обща медицина“ в Мединиския университет в София.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви