„Точното коректно и задълбочено отразяване на обществено значимите новини и кризисните ситуации е най-ефикасното противодействие на лъжливите новини и на дезинформацията“. Този акцент постави народният представител от ГЕРБ Диана Саватева по време на обсъждане на Отчета за дейността на Съвета за електронни медии (СЕМ). Той обхваща периода 1 януари – 31 декември 2018 година.

Саватева, която е зам.-председател на парламентарната Комисия по култура и медии, изрази мнение, че правилното възприемане на доклада се базира на две балансирани гледни точки. “Oсновните задължения на СЕМ са да съблюдава зачитането на правата на гражданите като зрители и слушатели и задълженията на доставчиците на медийни услуги съобразно Закона за радио и телевизия. СЕМ трябва да бъде и гарант за тяхната свобода и независимост, тук е и ролята на самите медии да опазят своята свобода и независимост“, заяви от трибуната народният представител

Бургаският депутат припомни, че докладът е публичен и представя анализ на събитията през м.г. и тяхното отразяване от електронните медии. Саватева насочи вниманието на останалите народни представители към два важни момента от Отчета – отразяване на събитията с голям обществен интерес и отразяване на кризисните събития и тези, съдържащи елементи на насилие. Голяма част от предоставения анализ показва доколко медиите, които попадат в обхвата на СЕМ са дали пълна и обективна информация по обществено значими събития.

„Мониторингът на начините, по които доставчиците на медийни услуги отразяват кризисни събития е бил винаги в центъра на вниманието на СЕМ, доколкото и обществото е особено чувствително в такива моменти и очаква от медиите си адекватно на ситуацията поведение. Сред разгледаните в доклада събития на първо място е българското председателство на Съвета на ЕС, в обхвата попада темата за Истанбулската конвенция, както и няколко трагични инцидента: катастрофата на магистрала Тракия, убийството на Виктория Маринова, допълни Саватева

Като пример, в доклада по случая с убийството на Виктория Маринова СЕМ са отчели поднасяне на информация от журналистите с подробности, но и със съчувствие. В този случай границата на приличието, на общоприетата норма не е премината за сметка на сензационността и привличането на по-силен зрителски или слушателски интерес. Отчетът бе приет с 91 гласа „за‘.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви