Окръжен съд – Бургас наложи наказание от 6 години „Лишаване от свобода“ при първоначален „общ“ режим на изтърпяване на наказанието на Ивайло И., за причиняване на смърт и телесни повреди по непредпазливост при пътно-транспортно произшествие. Съдът лиши подсъдимия от правото да управлява моторно превозно средство за срок от 8 години.

Окръжен съд – Бургас призна подсъдимия Ивайло И. за виновен в това, че на 19.07.2017 г., около 16,30 часа, движейки се по автомагистрала „Тракия“, посока София-Бургас, при управление на лек автомобил причинил пътно-транспортно произшествие с автомобил с унгарска регистрация и по непредпазливост причинил смърт на едно лице и телесни повреди на повече от едно лица, всички унгарски граждани, а именно смъртта на Й. К., средна телесна повреда на Д. П и телесни повреди на В. Б.

Окръжен съд – Бургас оправда Ивайло И. за повдигнатото му обвинение по чл. 20, ал. 2, изр. 2 от ЗДВП, а именно, че „Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението.“

Делото бе гледано по реда на Гл. 27 от НПК – съкратено съдебно следствие, чл. 371, т. 2 от НПК, като подсъдимият изцяло призна фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се съгласи да не се събират доказателства за тези факти. Държавното обвинение обърна внимание на смегчаващите вината обстоятелства и поиска от съда наказание от 4 години „Лишаване от свобода“. Защитата поиска не повече от 3 години „Лишаване от свобода“, предвид ниската степен на обществена опасност на дееца

В съдебното заседание днес, Окръжен съд – Бургас конституира като частни обвинители съпругът и децата на пострадалата Й. К. и В. Б., возеща се в автомобила с унгарска регистрация.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвана или протестирана пред въззивна инстанция в 15-дневен срок.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви