От 20 май 2019 г. в целия ЕС влиза в сила новата система за наблюдение и проследяване на цигари и тютюн за пушене. Всяка потребителска опаковка на цигари и тютюн за пушене, произведена след 20 май 2019 г., ще бъде маркирана с уникален код, предупредиха от Българската асоциация на тютюневата индустрия. Системата изисква всички търговци на едро и на дребно да се регистрират, за да получат свои кодове за търговското си дружество, за всеки свой магазин или склад.

Според Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия издател на уникални идентификатори е печатницата на БНБ.

Регистрацията на търговците ще се извършва само по електронен път, а началната дата е 15 април. Всеки търговец трябва да подаде онлайн заявление на интернет страницата, за да получи по един идентификационен код за икономически оператор и за обекти, които той управлява.

От Българската асоциация на тютюневата индустрия призовават всички търговци на дребно на тютюневи изделия да се регистрират максимално бързо с цел безпрепятствено преминаване към прилагане на новите изисквания на системата за проследяване, които влизат в сила от 20 май 2019 г.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви