Намерени са телата на четиримата пътници от малкия самолет „Чесна“, който във вторник привечер падна в близост до връх Солунска Глава в Македония.

Загиналите са баща, майка и две деца, граждани на България – 49-годишен бизнесмен, занимаващ се с преработка на отпадъци, съпругата му – столичен адвокат и двете им дъщери на 14 и 18 г.. Самолетът е летял от Охрид за София, предава скопското електронно издание „МКД“. Предполага се, че е имало още един пътник. С пилота това означава, че жертвите са шест, но няма още официално потвърждение.

По неофициална информация, загиналите са Георги Ангелов Бошнаков (1970). Гергана Георгиева Бошнакова, Калина Цонева Корнайева (1972), Гергана Георгиева Бошнакова (2000) и Биляна Георгиева Бошнакова (2005).

Остатъците от самолета са забелязани от хеликоптери и спасителни екипи на местното Министерство на вътрешните работи.

Именно Бошнаков е управлявал самолета, съобщава Новини.бг.

Според местната преса Георги Бошнаков е инженер, бизнесмен, занимава се с рециклиране на отпадъци и има няколко фирми. Той е завършил образованието си в България и Германия.

Според скопския телевизионен канал „ТВ 21“, телата и останките на самолета се намират на 2200 м надморска височина на непристъпен терен.

Причините за инцидента се изясняват, но малко преди самолетът да се разбие, пилотът е поискал да кацне аварийно заради турболенция и лошото време, но после е решил да продължи полета.

Днес следобед спасителните екипи ще стигнат до мястото на катастрофата с малък самолет край Скопие, при която загинаха четирима български граждани. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ авиационният експерт Ангел Борисов.

Борисов посочи, че мястото на инцидента е изключително трудно за летене, тъй като представлява поредица от високи върхове. Теренът е много опасен и в този участък не бива да се случва отклонение от маршрута, каза той.

Той коментира и промяната на решението на пилота, който първо е поискал извънредно кацане в Скопие, а след това е продължил към София.

Експертът допусна, че освен лошото време, пилотска грешка, трябва да се изследва и вероятността за отказ на двигателя на самолета.

ЕПИЦЕНТЪР.БГ

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви