По какви проекти и програми работи Министерството на културата за реализация на млади творци и как се постига балансът столица – региони при държавната подкрепа в сферата на изкуствата? Какви механизми използва ресорното министерство, за да бъдат достиженията на българските творци видими и оценени в Европа и света?

Тези въпроси отправи народният представител от ГЕРБ Диана Саватева към министър Банов. Тя формулира основните акценти по време на изслушването на министъра на темата държавна подкрепа за изкуствата.

Бургаският депутат припомни основни показатели от бюджет 2019, като настоя за по-детайлна информация за разпределянето и усвояването му, така че да се постигне надграждане на резултатите от предишните години. „Тази година парите за култура са с около 20 млн. повече в сравнение с 2018 г. Двойно увеличение има на средствата за подпомагане на творчески проекти в сферата на сценичните изкуства. Със 100% са увеличени средствата за библиотечните фондове и за книгоиздаване. 1,5 млн. лв., с около 12% повече са средствата на филмопроизводство“, коментира Саватева.

Тя отчете като положителни тенденциите в изящни, приложни, сценични изкуства у нас. „За да се задържи този интерес, трябва да се отглежда и подготвя бъдеща публика. Колкото и великолепни творци да имаме, достиженията им ще останат неоценени, ако не се погрижим да има ценители на изкуството на съответното ниво“, категорична бе Саватева.

Министър Банов заяви, че приоритетно се работи по делегирани бюджети за съхраняване на културните структури. „Има места, където по-трудно се прави сценично изкуство, но никъде досега екипът ни не е спрял дейността на институтите и проектите. Подкрепата за различни културни дейности се усеща не само в София, защото не правим разлика между регионите. Вдигаме с по 20 млн. лв. на година бюджета за култура, увеличаваме средствата по общините, както и тези за сценични изкуства, музеи и галерии, фестивали. Национален фонд „Култура“ вече е с ресурс 1 400 000 лв. Чрез него творците показват изкуството си зад граница“. Той допълни, че само 50 малки общински музея са останали да бъдат добавени към системата на делегираните бюджети.

По отношение на киноиндустрията у нас – бюджетът е увеличен с 1 500 000 лв. и вече е над 15 млн. лв. По думите на Банов ако в законодателството ни бъдат приети данъчни облекчения за чужди продукции, има вероятност стъпването у нас на световната компания „Netflix”. Тя е ситуирана в Унгария, но Министерството на културата има уверение, че след промени в закона, киногигантът може да излезе от настоящата си локация и един от вариантите за преместване е в България.

В регионален аспект към настоящия момент Министерство на културата провежда и кореспонденция с НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ във връзка с проект за разширение на базата. От Музикалното училище искат изграждане на ателиета в двора на учебното заведение, като предстои уточняване на сумата и предоставянето й тази година.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви