Борисов
Протестиращите ще чакат премиера на летището

Турция счита, че не ни е засегнала с нищо, както и че скандалът около изказването на Мевлют Човушоглу е изваден от контекста.

Това заяви премиерът Бойко Борисов след инфарктна 5-часова среща, продължила до 1.30 след полунощ с турския вицепрезидент Фуат Октай в Букурещ.

Разговорите между турската делегация и външния министър на страната ще продължат. Ако те преценят, че Човушоглу трябва да поднесе извиненията си, нека го направи. Аз бях неотстъпчив, категоричен бе българският премиер. Бях ясен, че честта и достойнството на една държава не могат да се измерят с нещо друго.

Борисов отново подчерта, че не е оказван нариск върху България при никакви обстоятелства и че твърденията в изказванията на Човушоглу не отговарят на истината.

Когато всички водят антитурска кампания, ние никога не сме си го позволили. А в България антитурската кампания не носи плюс. Именно заради добросъседските отношения ние никога не го правим. Разбирам ги, че в неделя имат избори, но не за сметка на България, заяви още министър-председателят.

Виждате колко време те считат, че с нищо не са ни засегнали, че било извадено от контекста това, което в България се раздухва. Извадихме сайтовете, пуснахме го на живо, говорихме. Не считам повече за нужно да говорим едно и също нещо.

Бяхме на четиристранната среща, вицепрезидентът Октай беше поканен като гост. По толкова много проекти говорихме, че ме е яд заради подобно нещо, че толкова си влошаваме отношенията. Защото ефектът сами го видяхте, каза още министър-председателят и добави: „Те не могат да осъзнаят и продължават да твърдят, че с нищо, по никакъв начин това не било натиск, било ситуация. Пет часа обяснявам кое е натиск, кое е ситуация. Те твърдят обратното.

Попитан дали би поискал среща с Ердоган, за да се изясни този въпрос, Борисов отговори, че няма какво да изясняват.

„Въпросният външен министър казва, че ни оказал натиск, за да се приеме закон за вероизповеданията, което е лъжа, което не е истина. На мен никой не ми се е обаждал, нито ми е оказвал натиск. Това ние самите го правихме толкова време – публично, срещи, със Синода, с мюфтиите, с всички, какъв натиск?“, добави българският премиер.

На въпрос дали тази ситуация ще повлияе на отношенията с Турция, министър-председателят Бойко Борисов посочи, че е важна за нашата сигурност, както и за тях е важна.

„Сега имаше гласуване в Европарламента, ние ги подкрепихме. Преди 10-ина дни финансовият министър на Турция ми написа есемес с благодарност за това, което направихме за жп линията от Свиленград до Истанбул. Така че направили сме абсолютно всичко. Аз ги разбирам, че са в избори, но и ние сме в избори“, каза още премиерът Бойко Борисов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви