След осемгодишно прекъсване Бургас отново е домакин на международния турнир по художествена гимнастика за приз „Жулиета Шишманова”. Надпреварата се организира от СКХГ „Черноморец”, община Бургас и Българска федерация по художествена гимнастика. За България това е първи международен турнир, съобразен с новите изисквания на ФИГ. За първи път турнирът ще е от по-висок ранг, като в него ще участват националки от 11 страни сред които Русия, Испания, САЩ, Чили, Египет, Южна Африка и др.

Главен съдия на международния турнир е Мария Гигова, която е сред първите възпитанички на великата Жулиета Шишманова. Треньорката превръща Мария във великолепна гимнастичка и тя става трикратна световна шампионка по художествена гимнастика.

Мария Гигова приветства възстановяването на международния турнир за приз „Жулиета Шишманова”, който стартира днес и ще продължи до събота, 30 март.
„След 8 години прекъсване, международният турнир за Приз „Жулиета Шишманова“ е отново на сцената. Похвална инициатива на клуб „Черноморец“, Община Бургас и Българската федерация по художествена гимнастика. Всички сме много щастливи, защото името на Жулиета Шишманова е толкова близко в сърцата ни и ще живее вечно. Жулиета Шишманова е символ за силата и красотата на Българската художествена гимнастика – тя е истинската легенда на родната гимнастика. Без нея трудно можем да си представим, че щяхме да имаме първо, второ и т.н. поколения гимнастички, които да покоряват световните върхове, защото тя беше първата, новаторката, експериментаторката – създателката на българската школа, която цял свят оцени,” каза Мария Гигова.

В зала „Младост” България ще се представи с националния ансамбъл – девойки и индивидуално – жени – Татяна Воложанина, Вая Драганова, Лъчезара Пекова и Йоанна Николова. При девойките София Рафаели от Италия ще бъде водена от треньорката си Жулиета Канталупи – внучка на легендарната Жулиета Шишманова.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви