Екатерина Капрова
Какво мисля

Наскоро изказах мнение, че в България нещата не вървят, защото всичко ни е наопаки – политиците ни първо стават политици, а после забогатяват. Днес порових в Уикипедия и ми стана ясно, че нещата не само са наобратно, но и са направо манджа с грозде. Оказва се, че изначално партиите ни не могат да управляват заедно, защото имат различни идеологии, а една от тях направо така си е омешала приоритетите, че сама не знае на кой свят е. Но пък го е измислила хитро – накъдето повее вятъра, тя е там. Какво имам предвид?

Първо малко история и политология.

Партиите възникват по римско време, а съвременните се появяват през 19 век. В повечето западни държави се делят основно на консерватори /Тори/ и либерали /Виги/. Имената са възникнали в Англия и ще пропусна защо и как са се появили, за да не ви отегчавам. Това в случая няма значение, но са дали основата на определянето на повечето политически формации в развитите страни.

По-късно у нас възникват и други. Работническите партии се появяват в хода на борбата против капиталистическата система, селските партии — като реакция срещу индустриалното развитие, християнските партии — в борбата срещу светските и антиклерикални движения, комунистическите — срещу социалдемокрацията, фашистките — срещу демокрацията и т.н. Слава Богу, поне от тези вече почти няма на сцената.

Според идеологията на партиите те са

1. консервативни
2. либерални
3. социалистически
4. комунистически
5. националистически
6. фашистки
7. зелени
8. клерикални

Дотук с историята. Сега да видим що за животни са нашите партии в момента според Уикипедия:

ГЕРБ е дясно центристка либерал консервативна политическа партия в България“.

Идеология: Либерален консерватизъм, популизъм, европеизъм.

Първо – дясно центристка. Да кажем, че има десни идеи, но не са така ярко изразени. Може би за да се хареса на десните избиратели сега си добавя малко дясно за изборите от СДС.

Другото по-ме впечатли – либерал консервативна. Как, бе? Виги ли сте, или Тори? Няма такова животно в политическия свят хем либерали, хем консерватори. Как са обяснили идеологията си на ЕНП, нямам идея. Как изобщо можеш да защитиш такава идеология? Значи, ако се налага, съм широко скроен либерал, а ако е нужно – обратното – консерватор. Пък в идеологията им има и популизъм. Има ли смисъл да го коментирам. А какво значи „европеизъм” съвсем не знам. Вероятно обратното на „евроскептицизъм”, което пък е в идеологията на техните партньори от НФСБ.
И като стана дума за тях, ето какво пише в световния справочник:

„Национален фронт за спасение на България (НФСБ) е българска националистическа политическа партия.

Идеология: Национализъм, Национален консерватизъм, Евроскептицизъм, Антиглобализъм”.

Има ли нужда пак да пиша въпросителни?

БСП: Що се отнася до отношението към Европа, в определението за БСП не пише нищо. Там е посочено като идеология само социалдемокрация. Целта на социалдемокрацията е не отричането, а преобразуването на капитализма и премахването на неговите недостатъци. БСП също се определят като центристи, но те пък по-вляво. Явно всички се бутат в центъра, но с единия крак са вдясно или вляво.

„Българската социалистическа партия (БСП) е лявоцентристка социалдемократическа политическа партия в България.Наследник на БКП.

Идеология: социалдемокрация.” Така пише.

ДПС единствено направо си казва, че стои и с двата крака на центъра на игрището. Може би защото още в началото е станало ясно, че ще свири мача.

„Движението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с подкрепата главно на етническите турци и други мюсюлмани в България, определяща се като либерална партия и член на Либералния интернационал.

Идеология: Социален либерализъм. „ Така погледнато тази идеология изглежда най-приемлива, като се изключи обаче етническия момент, защото „социален либерализъм” означава, че държавата трябва да осигурява работа, здравно осигуряване, образование, докато в същото време увеличава гражданските права и уважава всеки индивид и неговата свобода.

Съюзът на демократичните сили (СДС) се определя твърдо като дясна политическа партия.

„Идеология: Консерватизъм, Християндемокрация, Национален консерватизъм, Антикомунизъм, Проевропеизъм.” Тук пак малко се обърках. Хем национален консерватизъм, хем проевропеизъм. И тук малко ми е „повей ветре”.
Воля пък признава, че е либерална политическа партия. Идеологията й е Либерализъм и Евроскептицизъм. И тук нещо не ми се връзват нещата, но да кажем, че това е някакво недостатъчно знаене на нов политически играч.

Дали обаче тези партии, които се обявяват за евроскептици изобщо трябва да участват в предстоящите избори за Европарламент? Пак ли за морал говорим, или ще лежим на вече омръзващото ни „ Ама не е незаконно”?

Стана ли ви ясно какви партии ни управляват? Тюрлюгювеч, който сам не знае на кой свят е и какво точно иска, но знае само, че иска да ни управлява. Мъж ли е, жена ли е, либерал ли е, консерватор ли, евро нещо си… Абе, както дойде.

Екатерина Капрова

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

six + 6 =