Най-старият музикално-танцов ансамбъл на Русия – световноизвестният Кубански казашки хор ще направи първото си турне в България. Легендарните казаци ще пеят в Бургас на 21 юни в Летния театър.

Кубанският казашки хор е на 208 години. Основан е през 1811 г. в Екатеринодар още по царско време. Така се превръща в най-стария хор, който продължава да съществува и до днес. Може да се каже, че той е своеобразен исторически паметник

Създаден е първоначално като църковен хор, който изпълнява православни песнопения. Много по-късно към репертоара му се добавят руски и украински народни песни, фолклора на казаците. И досега ансамбълът има почетни участия в празнични тържествени литургии и това е особена чест за всеки християнски храм.

Хористите до един са православни християни, което е едно от условията да бъдат част от състава му. Самият ръководител Захарченко казва „Моите музиканти и талантливите певци и са ми изпратени от самия Господ Бог”

Между другото, думата „казак” на тюркски означава „авантюрист”, „свободен човек”. А Стендал казва за тях: „Казаците бяха чисти като деца и големи като богове…”. Такава е и музиката им.

Един от най-ревностните почитатели на хора е император Александър II. Именно Царят Освободител, който е предвождал руските войски при боевете на Шипка и Плевен по време на Руско-турската война през 1877 – 1878г.

41 години хорът е ръководен от проф. Виктор Захарченко, който ще отпразнува тази година своя 81-и рожден ден. Той е събирач на казашкия фолклор, композитор, ментор, вдъхновител на музикантите. Неговата жива легенда. Ще го видим в България.

Най-младият солист в хора, 19-годишната Елизавета Задорожна, e сред най-красивите жени в Русия. Тя представя Краснодар в конкурса „Мис Русия 2019”, чийто финал ще се проведе през април

Ансамбълът е изнасял концерти и в конгресни зали, на стадиони, и в Ла Скала през годините на „желязната завеса”. Макар и претърпял много гонения и трансфорамации, успява да се опази от пропагандата.

По случай 200-годишния му юбилей на името на Кубанския казашки хор е наречен астероидът Кубанхория

Ансамбълат се състои от 250 души. В България ще пристигне в пълния си блясък – в състав от 120 души – певци, танцьори, музиканти и всички солисти.

Билети за концерта на Кубански казашки хор могат за се закупят от системата на Ивентим и на касите на ДКС

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

20 − eleven =