Екатерина Капрова
Какво мисля

Имам един приятел, който ми казва „Не те харесвам, защото пишеш против Бойко Борисов”. Все се надявам да се шегува. Ами какво да напиша хубаво? Много искам, но не се сещам. Как да уважаваш една власт, която даже не може да те излъже качествено? Или с нещо да ми покаже, че има право и е достойна да управлява този горд / поне в миналото / народ.

Проблемът , според мен е в това, че ние все сме наопаки.

В другите държави първо учиш, издигаш се постепенно, когато имаш заслуги за това, ставаш богат и после ставаш политик. У нас е точно обратното – бедни и с недостатъчно или неподходящо образование стават управляващи. Не визирам някого конкретно, но в случая има повод.

И какво прави един човек, който е бил беден и изведнъж забогатее? Купува си голяма къща, скъпа кола и сменя жената /мъжа /. Сега цяла седмица се занимаваме с това как един новобогаташ / или няколко такива / си купил скъпа къща. Много скъпа къща, ама той я купил евтино. Или пък имаше преди време един, който купил на интимната си приятелка хасиенда в Испания. Защото може. И защото има власт.

Какво прави недобре образованият и недостатъчно възпитан човек, който изведнъж се е сдобил с власт? Мачка подчинените си и изнудва всеки, който му попадне. За да се сдобие с още власт, пари и/или имоти.

Какво прави простакът, който изведнъж се е сдобил с власт и пари? Хвали се с тях. Кеф му е когато другите му завиждат. Защото се е издигнал. И обяснява как всичко в държавата цъфти и връзва.

Всъщност няма лошо хората, които имат пари да си купят хубаво жилище, да карат скъпа кола. Лошото е когато тези хора са забогатели не от умни мениджърски умения, а по някакъв друг начин, който не се наемам да коментирам. Лошо е, че думкат тъпана как са се справили с контрабандата, с престъпността, как икономиката работи, как народът е щастлив, защото са му вдигнали заплатите на 280 евро, а пенсиите с 5 лева.

Лошо е, че не виждат пенсионерите, които живеят на хляб и кисело мляко и дължат хиляди на топлофикациите, защото няма с какво да платят. Как болни деца умират, защото на държавата не й пука. Как не могат да се справят с битовата престъпност и да спрат наглеците, които обират, бият и убиват възрастни хора. Не виждат, че всеки ден някой някъде протестира. Готови са да дават пари на богатите, за да си запазят статуквото. И от време на време хвърлят на вълците някой, който също е сгазил лука, но може да се пожертва, за да се замажат очите на недоволните.

И лошо е, че данъчните тайно тропат хорца, за да заковат някое селско читалище за липса на касов бон за 1,50, а се правят на трите маймуни когато някой ощетява държавата с хиляди левове данък само с една покупка на скъп имот. Ама то било законно.

За законно, законно е.

Щях да кажа нещо за морала, но всъщност няма никакъв смисъл.  Колко е законно и дали е морално да искаш проверка на една строителна фирма за незаконно строителство и 4 дни по-късно да си купиш апартамент в тази незаконна сграда, вие кажете. А после да уредиш и кумицата, приятелите и така до девето коляно.

Хубава компания, весела къща. Щурите съседи на глупавите избиратели.

Екатерина Капрова

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви