След многочасови дебати и с крехко мнозинство от 27 гласа парламентът в Лондон все пак даде знак, че той ще определи какъв ще е разводът в ЕС, съобщи АП.

Поправката беше внесена от консерватора сър Оливър Летуин. Така беше заобиколен блокажът в парламентарната процедура и беше дадена възможност на депутатите тази седмица да определят кой вариант за прилагане на Брекзит ще бъде приемлив за мнозинството от членовете на Камарата на общините.

Поправката, внесена от депутата консерватор Оливър Летуин, налага промяна в правилата на заседанието на парламента в сряда, за да се предостави време за гласуване за различни варианти за Брекзит.

Поправката бе приета с 329 срещу 202 гласа и ще позволи в сряда да бъде организирана серия от гласувания, включително за оставане в единния пазар, за нов референдум и дори за отмяна на излизането от ЕС, посочи Франс прес.

Гласуванията ще са в сряда.

Очаквано тридесет депутати от Консервативната партия гласуваха против правителството, включително трима заместник – министри – Ричард Харингтън, Алистър Бърт и Стив Брайън. Последните подадоха своите оставки от „Даунинг стрийт“ 10.

Така премиерът Тереза Мей ще трябва да се бори и с опозиционери в собствения си кабинет.

Изменението не уточнява точно кои алтернативи ще бъдат предложени на депутатите, които трябва тази сряда самостоятелно да определят дневния ред на парламента, за да разгледат различни предложения относно положението около Брекзит.

В същото време, както вече беше съобщено от британските медии, сред вариантите може да е избор между провеждане на втори референдум, отмяна на Брекзит, напускане на ЕС без сделка и запазване на членството на страната в Митническия съюз на ЕС и Единния европейски пазар.

С минимално мнозинство от 3 гласа беше отхвърлено предложението на опозицията да се иска от Брюксел ново удължаване на срока за напускане, ако до 5 април парламентът в Лондон все още не е постигнал съгласие за Брекзита.

 

Монитор

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви