Първият папа е разпънат на кръст.

Зад здравите стени на Ватикана, както във всяка държава, открай време е имало заговори и предателства. Също и убийства – много от тях безспорно доказани, разбира се, без за това да се е тръбило когато и да е.

Категорично се знае, че 16 папи са убити, удушени или намушкани с кама. (Сегашният папа Бенедикт ХVI е 265-и поред – б.а.) За други се съобщава: „Внезапно почина“, да речем, от малария… Подобна участ има и предшественикът на Карол Войтила Йоан Павел I, който е папа едва 33 дни. На него му подхвърлят сведения за връзки на банката на Ватикана с мафията. И той изрича фразата „Ще изгоня търговците от храма!“, която му коства живота. 25-те капки ефортил, които трябвало да пие вечер, са заменени с друга, смъртоносна течност.

Самият Свети Петър – първият папа – е разпънат на кръст

Само през така наречените „железни години на Светия престол“ – през Х и ХІ век, за 12 папи има исторически данни или сериозни съмнения, че са починали от насилствена смърт. Но още първите папи, от времето на ранното християнство, са загивали като мъченици. Самият Свети Петър – първият папа – е разпънат на кръст с главата надолу в Рим. Четвъртият папа – Св. Климент, е заточен от император Траян в Крим, където местни езичници го хвърлят в морето със завързана котва на врата. А император Деций през 250 г. след Христа осъжда на смърт чрез обезглавяване папа Фабиан по време на жестоките гонения на християните.

Йоан Х – жертва на жестока маркиза

Далеч не само по религиозни или властолюбиви подбуди някои свети отци си отиват мърцина. Бурни страсти и интриги водят до трагичен край и зад строго охраняваните стени на седалището на римокатолическата църква. Злите езици говорели, че Йоан Х, папа от 914 до 928 г., в духа на светските порядки си имал любовница – Теодора. За нея пък се твърди, че като жена на римския консул Теофилакт държала реалната власт в Рим. Нейната дъщеря Мароция, съпруга на вражески настроения към първосвещеника Гуидо и маркиза на Тоскана, се славела с жестокостта си. Тя и мъжът й успяват да вкарат папата в страшната крепост Сант Анджело, свързана с Ватикана. Там, в килията му, Йоан Х е отровен и удушен с възглавница.

Ревнив граф хвърля от прозореца Йоан ХІІ

Плътски наслади причиняват кончината и на Йоан ХІІ, папа от 955 до 963 г. Внук е на споменатата жестока маркиза Мароция. Историци твърдят, че той превърнал Латеранския дворец – седалище на папите по онова време, в бардак – средище на разгулен живот и пиянство. Наричат го Антихриста в Божията обител. Германският император Отон І успява да го свали от престола в края на 963 г. и да въздигне Лъв VIII. Но Йоан съумява да прогони новия божи наместник и да си възстанови титлата. Тогава нарежда да се отрежат ушите и езиците на враговете му. Пострадали люде опитват безуспешно да го отровят. Загива от ръката на ревнив граф. Той, след като го хваща с жена си в семейното ложе, го изхвърля чисто гол от третия етаж на замъка си.

Умъртвяват Климент ІІ с отровни свещи

Сатанинска смърт, предизвикана от ламтеж за власт, сполетява папа Климент ІІ, чийто понтификат продължава около 8 месеца, до октомври 1047 г. Обаче предходникът му Бенедикт ІХ, решен на всичко, за да се върне на светия престол, подкупва със 100 либри (около 30 кг злато) шамбелана. Знаело се, че вечер Климент ІІ чете до късно на свещи и шамбеланът подменя свещите до леглото му със свещи, в чийто восък е добавена отрова.

Светейшеството си отива от света след няколко дни. Когато през 1942 г. немски учени проучват гроба на Климент ІІ в катедралата в Бамберг, Северна Бавария, откриват в костите на папата голямо количество оловни съединения и арсеник – така версията за убийството е потвърдена научно.

В съдбата на Климент II е вплетена скандалната история на споменатия Бенедикт ІХ, считан за един от най-корумпираните папи в историята на католическата църква. Той успява три пъти да се окичи с папската тиара, като първия път е едва 15-годишен, с което е рекордьор по ранна възраст. Заради пълно пренебрежение към задълженията и неморално поведение – организирал предимно хомосексуални оргии в самия папски дворец, го свалят и го низвергват.

След време той събира сили да направи преврат и отново да се възкачи на трона. Само няколко месеца по-късно обаче предизвиква невиждан скандал – продава поста си на свещеника Йоан Граций, който приема името Григорий VI. Скоро император Хенрих ІІІ успява да въздигне Климент II, но ето че отново се случва нещо нечувано – Бенедикт сяда за трети път в папския престол.

Забраняват аутопсия на Лъв Х

Папа Лъв Х, който произхожда от рода на Медичите, е един от най-големите меценати на своето време. Със собствени средства построява много дворци и улици в Рим, поръчва на Рафаело прочутите стаи във Ватикана. Умира внезапно през 1521 г.. Съмненията са, че е отровен с вино, а официалната версия за смъртта му е малария. Съветът на кардиналите изрично забранява аутопсия. Такъв е случаят и с предшественика на папа Йоан Павел Втори – Йоан Павел І.

Дългата ръка на Мусолини достига Пий ХІ

За отравяне се говори и по повод смъртта на Пий ХІ, папа в навечерието на Втората световна война. Смята се, че той е жертва на заговор, организиран от самия Мусолини. Диктаторът научил, че папата възнамерява да го отлъчи от светата църква заради расистки преследвания на евреи. Друга причина била предстоящото присъединяване на Италия на страната на фашистка Германия.

Пий ХІ е болен по това време и напълно се доверява на личния си лекар Франческо Петачи. Но той е баща на прословутата любовница на Мусолини, Клара Петачи, и собственоръчно бие на важния си пациент смъртоносната инжекция. За това има безспорно доказателство: през 1972 г. в сп. „Пари мач“ се появяват спомените на кардинал Тисеран, член на Френската академия на науките и главен завеждащ на Секретния фонд на Ватикана. Самият Тисеран пише, че Пий ХІ със сигурност е бил умъртвен посредством отровна инжекция от д-р Петачи.

Черни десетилетия в Рим

Отрова убива поне трима от осемте скандални папи от края на XV и първата четвърт на XVI век. Само за един – Климент VII (на Светия престол от 1523 до 1534 г.), евентуално може да се повярва в нещастен случай; ял бил мухоморка.

Почти всички свети отци от този период не са били чужди нито на смъртните грехове, нито на престъпления, коварни и кървави феодални интриги. Инокентий VIII (от 1484 до 1492 г.) поощрява лова на вещици, т.е. изтезанията и убийствата на десетки хиляди невинни жени, а и деца. Наследява го безскрупулният Александър VI – от рода Борджии, запомнени като отровители. Той папства от 1492-ра до 1503-та, тогава самият той е отровен. Пак пред 1503 г. Пий III изкарва по-малко от месец, докато го отровят.

На Лъв X (от 1513 до 1521 г.) липсват пари за амбициозния строеж, подет от предшественика му Юлий II – катедралата „Св. Петър“ в Рим. По тази декларирана причина (вероятно и по някоя недекларирана) той задвижва продажбата на индулгенции – опрощаване на грехове срещу пари. Това кощунство възмущава германския свещеник Мартин Лутер и през 1517 предизвиква началото на Реформацията – тежко разцепление в католическата църква.

Папско-кардиналска корупция, шуробаджанащина, неприкрит разврат, убийства и войни довеждат Ватикана до дълбока криза и правят възможно разграбването на Рим от френски, испански и съюзни войски през май 1527 година.

Маргарита Тошева

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви