Приемащият все по-големи мащаби скандал с уговорени тенис мачове, който белгийските власти разследват, обхваща и България, съобщава френският в. „Екип“.

Във Франция са задържани и разпитани 17 местни играчи от ниските нива на тениса, а белгийската полиция твърди, че се е свързала с колегите си в България, САЩ, Германия, Холандия, Египет и Словакия, където също има замесени играчи.

Шефът на националния тенис център у нас Георги Дончев отрече да има заподозрени българи. Президентът на федерацията Стефан Цветков не бе открит за коментар.

Разследването се води от властите в Белгия, защото там се намира смятаният за глава на цялата престъпна схема Григор Саргасян, познат като Маестрото, който в момента е под домашен арест.

Според част от разпитаните играчи, арменецът е главен диригент на цялата структурата за манипулиране на срещите.

Според „Екип“, в схемата не са замесени елитни спортисти, а само такива, които играят предимно на турнири от сериите „Чалънджър“. Имената на играчите се пазят в тайна, докато тече разследването.

Към момента най-големият брой разпитвани е във Франция. Известни са имената само на четирима от тях, като всичките са извън първите 350 в света – Джулс Окала, Мик Лескюр, Яник Тиван и Джером Изерило.

Белгийските власти твърдят, че в списъка към момента има 137 тенисисити, но имената им все още се пазят в тайна. Те са получавали межу 500 и 3000 евро, в зависимост от това дали са уговаряли даден гейм, сет или цял мач.

Разпитаните разказвали, че така нареченият Маестро обикалял из нискоразредните турнири и на място предлагал на даден тенисист да участва в схемата.

Белгийските власти разполагат с информация, че от синдиката са наемали случайни лица срещу минимално заплащане, които са залагали малки суми на договорените мачове, за да не попаднат под радарите на разследващите съмнителни залози.

От полицията също така съобщиха, че от синдиката, ръководен от Саргасян, са знаели за разкритата наскоро групата за манипулиране на тенис мачове в Испания, но двете криминални структури не са работили заедно.

бТВ

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

10 + 5 =