Датата на оттегляне на Великобритания от ЕС по плана на британския премиер Тереза Мей да отложи Brexit с три месеца е определена за не по-късно от 22 май, ден преди началото на гласуването за Европейски избори 2019, съобщи „Гардиън“.

Проекторешението е взето на срещата на държавните и правителствените лидери на ЕС в Брюксел, като преговорите продължават. Изричното условие е идната седмица британският парламент да утвърди съгласуваното с Брюксел споразумение за Brexit.

Кореспондентът на Би Би Си съобщава, че лидерите обсъждат и удължаване до 7 май, а не 22-ри. Освен това той информира, че Мей е говорила 90 минути, колкото трае футболен мач, и многократно е била питана какъв е планът ѝ, ако изгуби и третия значим вот в парламента.

Френският президент Еманюел Макрон предупреди британския премиер, че ако депутатите отхвърлят сделката ѝ следващата седмица, Великобритания ще излезе без сделка.

„В случай на негативен вот от Великобритания ние ще преминем към излизане без сделка. Всички го знаем. Важно е да бъдем ясни в тези дни и моменти”, заяви Макрон, когато пристигна на срещата.

Преговарящият от страната на ЕС Мишел Барние потвърди, че кратко отлагане на Brexit „трябва да бъде обвързано с положително гласуване от камарата на общините следващата седмица”.

„Ние направихме най-доброто, което можахме, сега решението е в ръцете на Лондон”, заяви той.

В случай на трети провал в Лондон на гласуването на сделката, до края на март ЕС ще свика нова среща на върха за окончателно решение за по-нататъшните действия на Общността.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви