Над 8 милиона ще бъдат вложени в площадки за разполагане на контейнери в Малко Търново, в Елхово и в Любимец. Финансирането е европейско – от фонд „Убежище, миграция и интеграция“. Всички те ще са на площ от 1 600 дка. Това става ясно от обществена поръчка на МВР.

Контейнерите в М. Търново ще бъдат на ул. „Княз Борис I“ 54. Те трябва да са за до 280 души на територия от 7,5 дка.

Предвидено е обектите да са с монолитни огради, буферна зона, КПП, вътрешни огради, охранителни системи. Ще се изграждат контейнери за раздаване на храна, административни, за временно настаняване и санитарно-битови – бани и тоалетни.

Местните са притеснени, че става дума за бежански центрове и са готови да протестират.

За BurgasNews кметът на Община Малко Търново Илиян Янчев коментира, че това, което ще бъде разположено в града, няма нищо общо с бежански център.

„Става дума за фургони за онези мигранти, които преминават през митницата. Те ще бъдат настанявани само за 24 часа във фургоните за разпити, проверки, мед. прегледи, оформяне на документи. След това ще бъдат разпределяни и откарвани до бежанските центрове“, категоричен е Янчев.

Кметът изказа мнение, че някой спекулира със страховете на хората и се възползва от наближаващите избори. „Всичко е ясно, идват избори. Повечето хора в Малко Търново са на преклонна възраст. Не е почтено към тях“, каза Янчев.

Той дори направи сравнение с мигрантския поток в столицата и граничния град. „Убеден съм, че 80% от жителите на М. Търново не са виждали жив мигрант. Когато ходя в София, виждам много повече мигранти, отколкото тук. В нашия град нито можеш да видиш мигрант по улиците, нито по кафетата. В София са навсякъде“, завърши коментара Илиян Янчев и отново намекна, че появата на информации за бежански център там е предизборен ход, без да уточнява чий е той.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви