Медицински сестри, акушерки, физиотерапевти, лаборанти, фелдшери от бургаските здравни заведения, както и техни колеги от Карнобат излязоха на втори протест.

Те са разочаровани, че след изтеклия 20-дневен срок от изпратената декларация до премиера, здравния министър и омбудсмана, на практика те не са чути и няма никакъв положителен резултат.

 

„Омръзна ни да носим системата на гърба си. Искаме достойно заплащане и добри условия за работа“, заявиха протестиращите.

Отново беше прочетена декларацията с осемте искания. Сред тях – здравните заведения да не са вече търговски дружества; заплата от две минимални за страната; еднакви стартови заплати, независимо от собствеността на здравното заведение; годишна стъпка от 1.2 за клас прослужено време; нощен труд и допълнително заплащане в зависимост от тежестта класификацията на труда и др.

 

Протестиращите в Бургас изказаха мнение, че пари в здравната система има, но те не се разпределят правилно. Затова настояха и сключването на КТД да става съобразно финансовите средства, а не произволно да се начислява увеличение, без това да има покритие. Така на практика много болници, включително и в Бургас, не могат да осигурят увеличението на заплатите от 900 лв. от началото на годината и те остават на хартия.

„Омръзна ни да не сме оценени. Ние сме тези, които се грижат за здравето на хората. Не искаме повече да носим системата на гръб. Имате ли воля да сложите тази система в ред?!Нашият министър само ни заблуждава“, категорични бяха протестиращите. И този път протестът бе многоброен. Над 100 бяха участващите в него.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви