Честотата на ходенето по голяма нужда е индивидуална и зависи много от начина на хранене. За запек се говори, когато дефекацията става по-рядко от три пъти седмично. Смята се, че около 3-5% от хората страдат от хроничен запек. За щастие този притеснителен симптом не увеличава риска от рак на дебелото черво.

1. Отделяйте достатъчно време за тоалетната

Прекарваме дните си в ритъма на служебни и домашни задължения, който често ни кара да отлагаме отиването в тоалетната. Нужно е обаче да разпознаваме момента на естествената потребност от облекчение и да му отделим нужното време. При много хора той настъпва сутрин след закуската. Ако го прескочим, признаците постепенно изчезват. Изпражненията се дехидратират и стават трудни за отделяне. След дългогодишно пренебрегване на натуралния цикъл хората загубват реална представа за потребностите на организма си. Така констипацията става хронична и трудна за преодоляване.

2. Движете се редовно

Поне 30-минутна физическа активност дневно се отразява благотворно на всички функции на организма. Начините на движение са многобройни и достъпни за всеки. Оставете колата и тръгнете пеша из града, карайте колело, работете в градината, запишете се на спортни тренировки… Най-важното условие за успех е редовността!

3. Пийте поне 1 литър вода на ден

Всеки ден тялото се нуждае от 1,8 литра вода, включително тази, която се съдържа в храната. Това означава, че трябва да се пие около 1 литър течности, в които можете да включите и билкови отвари. Ако обичате минерална вода, изберете такава, която е богата на сулфати и магнезий – вещества, стимулиращи храносмилателната система.

4. Консумирайте повече разтворими фибри

Плодовете и зеленчуците са богати на фибри, които увеличават обема си в стомаха и правят изпражненията по-лесни за отделяне. Правилната доза е 30 г фибри дневно. По-полезни са разтворимите. Когато се консумират много неразтворими фибри, може да се появят болки в стомаха.

Самолечение – какво може да помогне?

Лаксативите са ефикасни срещу запека, но трябва да бъдат добре подбрани и правилно използвани за не много продължителен срок от време.

Първи избор – фибрите

Най-добре е да се приемат под формата на гел или гума. Те не се усвояват от организма, затова няма опасност да навредят. Става дума за разтовирими фибри, които набъбват в червата и абсорбират водата, която се намира там. С употребата им трябва да се внимава, защото могат да предизвикат стомашно разстройство и болки в корема. Използват се в рамките само на няколко дни при необичайни случаи на запек или в продължение на няколко последователни месеца, ако запекът е хроничен. В началото започнете с по-големи дози за по-бърз ефект, след това намалете количеството.

Билки – помощ от природата

Когато признаците на констипация са чести, можете да се доверите на свойствата на различни билки. Те допълват ефекта на лаксативите. Най-подходящи са семената от псилиум /15-40 г на ден/, индийски бял живовляк /7-10 г на ден, ленено семе /10-30 г на ден/. Консумирайте ги в естествено състояние, добавени в чаша вода или към малко кисело мляко.

Някои растения са по-полезни срещу запек под формата на запарки. Пийте ги вечер, за да може да се прояви лаксативният им ефект на сутринта, когато дебелото черво е най-активно. Използвайте майчин лист, ревен, кора от зърнастец и плодове от зърника в продлъжение на няколко дни.

Активни лаксативи – само в редки случаи

Ако фибрите и билките се окажат недостатъчни, можете да пробвате лекарствени лаксативи. Те се продават без рецепта. Поговерете с аптекаря, преди да се спрете на определен вид. Трябва да ги приемате в продължение на 3-4 дни, за да разберете дали имат ефект във вашия случай. Не забравяйте, че химическите лаксативи са противопоказни в някои случаи и проявяват токсично действие, когато са комбинирани с определени лекарства. Във всички случаи не бива да ги използвате по-дълго от една-две последователни седмици.

Алтернативни методи

Лаксативите невинаги водят до траен успех. Можете да се спасите от запека и без лекарства, като се опрете на алтернативни методи без всякакви вторични ефекти.

Стимулиране на аналния мускул – биофийдбек

Тази процедура се оказва ефикасна в 80% от случаите. Състои се в стимулиране за свиване и отпускане на аналния мускул. Използва се фина сонда, която се вкарва в ректума през ануса. С помощта на монитори, които дават обратна връзка за определени биологични нива, терапията показва на хората как сами да променят рефлексните функции на организма. Терапевтът по биофийдбек учи пациента да отпуска мускулите около ануса.

Електростимулация

Малки електрически импулси могат да помогнат за контрактирането на червата. Коремната електростимулация все по-упешно се използва за борба с хроничния запек. Два електрода се поставят върху корема и още два – на гърба. Токът се подава в посока от корема към гърба и преминава през дебелото черво. Тези едночасови процедури се правят месец. Резултатите са окуражаващи.

rozali.com

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви