Окръжен съд – Бургас заседава днес по изпълнението на Европейска заповед за арест спрямо Оуен Уолкот, поданик на Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия. Британският гражданин е обявен за международно издирване от британските власти, с издадена Европейска заповед за арест, за въоръжени обири на автосервиз на територията на гр. Лийдс.

Оуен Уолкот е привлечен като обвиняем за заговор за извършване на грабеж от търговски обект между 04.09.2015 г. – 27.09.2015 г. Извършен е бил въоръжен грабеж на търговски сервиз, при който са били отнети части за автомобил с висока стойност, възлизащи на 140 000 паунда. Собственикът на сервиза е бил наранен с мачете, а освен това е бил използван и зареден револвер. Спрямо четирима други участници в деянието са повдигнати обвинения и им предстои съдебен процес в Кралския съд в гр. Лийдс, през м. август тази година. Според британските власти съществуват доказателства, че Оуен У. е планирал грабежа и е предоставил автомобила, използван за придвижване до местопрестъплението.

В съдебното заседание днес, Оуен Уолкот даде доброволно съгласие да бъде предаден на съдебните власти на Обединеното Кралство Великобритания. Исканото лице не се отказа от принципа на особеността, според който лице, предадено на друга държава може да бъде съдено, но само за престъплението, за което е предадено.

Окръжен съд – Бургас даде тридневен срок, в който по Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест, Оуен Уолкот има право да оттегли съгласието си да бъде предаден на британските власти. Следващото заседание е насрочено за 25 март.

Припомняме, че по време на мярката за неотклонение съдия Захарин Захариев разкри, че срещу британеца има две досъдебни производства у нас. Във В. Търново бли спрян от полицаи за проверка. Шофирял пиян и не носил документи. Затова го прибрали „на топло“. Пред полицаите Оуен извадил члена си и опитал да уринира.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви