На 24 март е Световният ден за борба с туберкулозата. За миналата седмица заболелите в Бургас са четирима. За първите два месеца на тази година са регистрирани 10 новооткрити случая на туберкулоза в региона.

Данните сочат, че през миналата година новорегистрираните заболели от туберкулоза в областта са 38, като най-много са в община Бургас – 44 души. За останалите общини те са съответно: Айтос – 4, Несебър – 2, Поморие – 4, Карнобат – 2, Руен – 6, Камено – 11, Созопол – 3, Царево – 1, Средец – 4, Приморско – 2 и Малко Търново – 1 лице.

Туберкулозата си остава сериозно предизвикателство за здравето на хората, въпреки общото понижаване на заболеваемостта в Европа. Всеки час се диагностицират по 30 заболели на Стария континент. Това сочи съвместен доклад, публикуван от Европейския център за контрол и профилактика на заболяванията и от Световната здравна организация /СЗО/.

От 275 хиляди случая на нови диагнози и рецидиви, 77 хиляди се падат на туберкулозата с множествена лекарствена устойчивост. В страните от Европейския съюз и Европейската икономическа зона ситуацията е сравнително благополучна. Там са констатирани само 1041 случая на пациенти с туберкулоза с множествена устойчивост.

По мнението на специалистите Старият континент е в състояние да победи напълно туберкулозата към 2030 година, но за целта е нужно да се разработи индивидуален подход в отделните страни.

Световната здравна организация се надява, че новите мерки ще помогнат в борбата с туберкулозата на страните от ЕС, където през 2017 година само 47 процента от болните са излекувани, а при пациентите с широка лекарствена устойчивост към заболяването това число е 28 на сто.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

sixteen + 17 =