Почти никой не иска да работи по Черноморието за предлаганите около 800 лв.

Преди новия летен туристически сезон отново има недостиг на квалифицирани кадри в туризма, съобщава БНТ. Търсят се сервитьори, бармани, камериерки и готвачи. И тази година хотелиерите ще се насочат към привличане на работна ръка от Украйна и Молдова. Според Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма е нужна политика на държавата за увеличаване на продължителността на сезона у нас около 10 месеца.

„Проблемите идват от там, че първо – нисък сезон, кратък и второ – съответно ниски цени. Тази година има доста спад в ранните записвания, очакваме около 5% спад в сезона, но това трябва да ни мотивира още повече както ниво предприятия, хотелиери, заведения или туроператор да бъдат много по-активни. Много конкурентни държави се завърнаха ударно на туристическия сектор и взеха много от нашите ключови пазари, но като цяло се надяваме на един успешен туристически сезон„, обяснява Занков.

По Черноморието вече е започнало търсенето на сезонни работници, като свободни места има за всички свързани с туризма професии. И тази година недостигът на персонал ще бъде компенсиран с работници от Украйна и Молдова, защото липсват достатъчно български кадри.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви