Средногодишната концентрация на фини прахови частици във въздуха на бургаския квартал Долно Езерово надхвърля средногодишната норма. При 40 допустими микро грама, станцията е отчела 41.6 – данните са от отчета за миналата година на програмата за подобряване качеството на атмосферния въздух в община Бургас. Пояснява Маринета Николова, началник на общинския отдел „Екология“.

„По отношение на газообразните замърсители, няма никакъв проблем за качеството на въздуха. Проблемът продължава да стои за фините прахови частици и то фракция 10, като автоматичната измервателна станция в Долно Езерово регистрира това. Там, в 61 дни през 2018-та година, са били регистрирани наднормени концентрации, при разрешени 35. Но пък сравнено с 2017-та година, това показва 47% по-малко дни с наднормено замърсяване“

Останалите пунктове също регистрират превишения в определени дни, но те са инцидентни, допълни Маринета Николова. Доказаният и идентифициран източник на това замърсяване е отоплението с твърди горива, посочи тя. Отчета на програмата за подобряване качеството на атмосферния въздух за миналата година предстои да бъде гласуван на сесията на местния парламент, в края на месеца.

БНР-Бургас

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви