Най-скъпи за крайния потребител са яйцата от размер М в Бургас, Русе, Сливен и Ямбол, където на дребно те се продават в хипермаркетите по 0,30 лв. Това сочат данните на Министерство на земеделието. С 0,03 лв. яйцата на дребно са поскъпнали в Югоизточна България – Бургас, Сливен и Ямбол. В малките магазини яйцата на дребно са най-евтини в Добрич (0,19 лв), а най-скъпи са в бакалиите в Перник и столицата – 0,27 лв.

Няколко седмици преди Великден и едрите яйца отбелязват леко раздвижване в стойностите си. В Перник и София има намаление при цената на едро от 0,02 лв., а във Варна и Шумен – поскъпване от по 0,01 лв. В големите магазини на дребно яйцата с размер L са най-скъпи отново в Русе (0,32 лв за брой), докато в Смолян те са с 0,08 лв. по-евтини. При малките магазини най-евтини са отново в Добрич, където се търгуват за по 0,22 лв. бройката, докато най-скъпи са в Стара Загора – 0,29 лв.

Отбелязва се, че и двата вида яйца на дребно са по-евтини в дребните магазини – съответно с 0,01 и 0,04 лв. за размери М и L, отколкото в големите хипермаркети. В Русе този марж достига до 0,09 лв. Разликата между покупната и продажната цена е най-голяма за супермаркетите в Силистра – 0,11 лв. на брой и за дребните магазини във Враца – с 0,08 лв. за яйце.

agrozona.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви