След спешна среща при премиера с шефовете на службите у нас, стана ясно, че терористът от Нова Зеландия е бил в България като турист. Обходил туристически обекти, свързани с истортията на битки между християни и османски войски.

Брентън Тарант е бил в България в края на миналата година, като засега няма данни целта на посещението му да е различно от туризъм. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров.

Лицето му е било засечено от камери по българските гранични пунктове.

„Терористът от Крайстчърч – Брентън Тарант, е посетил Балкански регион през 2016 г. Установено е негово пътуване до Сърбия. През Черна гора, Босна и Херцеговина и Хърватска. Това са данни, които са известни до този момент. На 9-ти септември 2018 година е пристигнал на Летище София с полет от Дубай, а на 10-ти ноември е наел автомобил, с който е извършил пътуване до няколко градове – София, Дряново, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Казанлък, Банско, Бачково, а на 15-ти ноември е заминал за Букурещ и от румънска територия се придвижва до Унгария.“

Това разкри главният прокурор Сотир Цацаров пред медии по случай българската следа в атентата в Нова Зеландия, в който загинаха 49 души.

„Това, което може да се каже на този етап е, че няма данни за терористична връзка с нашата територия. Версията, която се споделя, е че пътуването му в Сърбия, Хърватска и Черна гора, както и идването му тук, са свързани предимно с посещения на исторически места. Постоянна е връзката с разследването в Нова Зеландия и Австралия“, посочи още Цацаров.

Вътрешният министър Младен Маринов обясни, че има още много работа по случая.

„Предстои работа по отношение на това къде е преспивал и къде е престоявал. Предстои тази вечер да получим допълнителна информация от Нова Зеландия. Ако има други лица, ще извършим проверка дали са пребивавали на територията на България. До този момент нямаме данни в престоя му тук да има друго освен, това което е записал в документите си, а именно – с цел туризъм“, каза Маринов.

Още не ясно дали е имал контакти с български граждани.

Мъжът, който пое отговорност за нападението, е оставил манифест от 37 страници, в който обяснява какви са причините за действията му.

 

Той твърди, че с атаката отмъщавал на мюсюлманите за редица атентати по света и исторически събития с вековна давност, като сред посочените от него зверства на мюсюлманите са и боевете при връх Шипка през 1877 г. и битката при Булаир през 1913 г.

Надпис на български е имало и върху оръжието на мъжа.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви