БСП предлага да плати анализа на 46 проби от 4-те магистрали

3
33

От БСП настояват европейска лицензирана лаборатория да направи анализ на настилките на магистралите „Тракия“, „Хемус“, „Марица“ и „Струма“.

Toва заяви депутатът от левицата Елена Йончева, след като тя, заедно с лидера на БСП Корнелия Нинова и други народни представилите на БСП, внeсоха искане в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за взимане на проби от 46 конкретни точки по гореспоменатите магистрали.

„В контакти и разговори сме със 7 европейски лаборатории от 7 европейски държави, които трябва да отговорят кога и при какви условия да се извърши тази експертиза“, стана ясно от думите на Корнелия Нинова.

Тя изтъкна, че експертизата ще бъде независима и от лицензиран орган, за да бъде обективна. Лично от БСП ще поемат разходите по цената на експертизата.

От БСП ще искат от АПИ по Закона за достъп до информация проектни решения в областта на геологията, геодезията, пътния и технологичен ремонт, по които се изпълняват различните видове строително-монтажни дейности. Социалистите искат сертификатите за вложените материали, протоколите и актове за извършените строително-монтажни работи.

Техническата експертиза ще даде информация дали пътищата, които се строят в България, са безопасни за българските граждани. Експертизата трябва да покаже нивото на сцепление и дали са използвани системи за безопасност, обясни Йончева, като припомни тежката катастрофа край Своге. Тя негодува, че все още няма експертиза за състоянието на пътната настилка в участъка, където стана катастрофата.

Йончева се закани БСП винаги да търси истината за състоянието на пътната настилка в България.

Йончева категорично заяви, че анализът, който социалистите настояват да се направи в европейски лаборатории, не е насочен срещу българските строители. От БСП са на мнение, че българските строителни фирми са професионалисти и имат капацитета да извършват качествено строителство.

„Ако не им се налага, както твърдят специалисти, да връщат 40% от стойността на бюджета за пътната настилка към управляващите, те ще имат възможността да правят много добри български пътища и такива, които съответстват на българските стандарти“, сигурна е червената депутатка.

News.bg

3 COMMENTS

  1. Нека ги плати и пак ще излезе цялата истина на яве … Или сигурно ще си платят за да залеят пресата и новините с фалшивите им новини ..

  2. Повръща ми се от тези комунисти …. такова гнусно и гадно племе са, че няма докъде!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here