Екатерина Капрова
Какво мисля

Сега да не се обидите! Не става въпрос за всички. Само едни 8% смятат, че земята е плоска. Само още 15% не са сигурни. Като се има предвид, че са питали сигурно 300 човека, може би положението не изглежда толкова страшно. Дали от много четене на Тери Пратчет, дали от много гледане на псевдонаучни видеа в социалната мрежа, дали въпросът е бил зададен неправилно, или хората се шегуват, няма как да знаем. И даже не ми е думата за тези заблудени души, които си мислят, че Марс, Венера, Сатурн, Уран и т.н. са кръгли, а някъде между тях се мъдри една плоска земя, държана от 4 слона, стъпили върху гърба на костенурка.

Срам ме е и ми е жал за останалите 7 милиона, които знаят, че живеем на кълбо и че само гравитацията ни пречи да не се разлетим из космоса. Но се опитват да ни убедят, че главите ни са плоски и трябва да приемаме с усмивка и внимателно кимане всичко, което ни пробутват. Бавно кимане, защото може да се разбърка пъзелът, който нареждат в иначе празните ни глави.

Жалкото е, че няма значение колко си учил, колко си работил, какво си постигнал. Няма значение за кого си гласувал, нито какво е твоето мнение. 4 години си един плоскоглав плащач на данъци, чиято основна привилегия е да мълчи, защото всичко, което кажеш, може да се използва срещу теб. Само за един месец се превръщаш в електорат и пак трябва да слушаш какво ти се казва, защото пашата всъщност не обича смелите.

После пак 4 години си мълчалив плащач.

Защото има по-умни от теб, които взимат важните решения в държавата. На кого да дадем пари основно.  От кого да вземем е ясно – от теб. Искаше ми се да изброя още някои важни неща, които избраните решават, обаче не се сетих.

От време на време бият някого през ръцете, ако се самозабрави или забрави да си внася дължимото на когото трябва. После прокуратурата и съда оправят нещата. Напоследък това се случва с най-богатите, които от шофьори станали милиардери. Купували си къщи, коли, в Испания, във Франция – ами това правят първо бедните като забогатеят – оправят си бита и се изпъчват.

Случва се и на тези, които попреяждат с власт. Точили пари от проекти, уж плащали, пък не плащали. Явно са забравили точно на кого трябва да платят. Сега ще се поправят. Не се сещам за осъдени. Явно бързо се поправят.

Даваме пари и на онези, които ни плашат.

Че с какво е по-добро онова вероизповедание, което ни плаши с Косово, от обикновената мутра на морето, която ти иска такса спокойствие? Освен, че е по-богато. И по-нагло. Защото мутрата ти иска бизнеса, а тези заплашват цялата държава. И онези, умните, вместо да тропнат по масата / нали са мъже /, се усукват в опитите си да им опростят едни 8 милиона. И като се размърдаха плоскоглавите, защото плоски, плоски, ама и те понякога имат усещания на последния етаж и като стана ясно, че не мира в държавата, а удобните кресла в парламента се клатят, дадоха заден. Сега разсрочено ще си плащат. Ами къде бяха данъчните толкоз години, че не ги потърсиха? А, сигурно на нудистки гей круиз. Значи сетихте се да търсите касови бележки от голи хора на кораб под чужд флаг, а на мюфтийството не се сетихте да поискате някой лев? И то било за осигуровки. Ами данъците на 4700 имота? От които се взимат наеми. Ами данъците върху наемите?

Има и едни с по-кръгли глави, които също не плащат.

Ние им викаме „роми”, те ни викат „гаджо”. Понеже на техния език „ром” значело човек, а другото – боклук. Няма как да съм сигурна, защото цигански речник няма, но така съм чувала. Тези пък не само данъци, те и водата си не плащат. Нито тока. И нямало да плащат и занапред, защото това си било заварено положение. „Искам. Дайте ми. Полага ми се. Дискриминация“. Това са думите, които знаят на български. Последната им я пишат от Европа. Тях, ако ги питаш, ще ти кажат: „Кой туй скриминация? Ний не прайм туй нещо.” Няма нужда. Има кой да напише без правописни грешки, че ви се нарушават правата като ви  карат да си плащате това, което всички останали плащат. Понеже сте малцинство. Или кой знае защо.

Ами да, полскоглави сме. Чак вдлъбнати. Защото позволяваме.

Защото като ти дойде грозната бележка от данъчното, СМС-а от енергото, инкасаторката за водата, телефонното обаждане от банката, взимаш даже пореден заем, за да си платиш дълга към държавата. Онази, същата, която раздава твоите пари на нагли нищоправячи.

Екатерина Капрова

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви