Британецът с фалшивите самоличности размахвал достойнството си пред полицаи във В. Търново

0
142

Издирваният с европейска заповед за арест британец Оуен О Нийл Уолкот /роден на 1.08.1977г.в Манчестър/, се оказа доста похотлив. През януари тази година той бил спрян за проверка от полицаи във Велико Търново. Тъй като шофирал пиян и нямал документи за самоличност, бил отведен в полицията. Там не се държал прилично, нарекъл полицаите „фашисти“. Нещо повече – извадил половия си член и направил опит да уринира пред тях. Това стана ясно днес по време на гледане на мярката му „задържане под стража“. Това свое поведение Оуен обясни пред съдия Захарин Захариев, че се дължало, защото полицаите не го пуснали до тоалетната. Заради тези прояви срещу Оуен се водят две досъдебни производства.

У нас британецът беше заловен преди дни в Бургас. Според полицията той се е представял с 53 самоличности. Издирван е с европейска заповед за арест за въоръжен грабеж.

Престъплението, за което Оуен се издирва в страната си е заговор за извършване на грабеж (между 04.09.2015 г. и 27.09.2015 г.), което според британския криминален закон се наказва с доживотно лишаване от свобода.

В Европейската заповед за арест е посочено, че престъплението е извършено между 04.09.2015 г. и 27.09.2015 г. в търговски автосервиз в гр.Лийдс. Сочи се, че собственикът на търговския обект е бил наранен с мачете, а по време на грабежа е използван и зареден револвер. Самият грабеж е извършен от други 4 лица, а според британските власти Оуен У. го е планирал и е осигурил превозно средство за спомагане на грабежа, от който са отнети части за автомобил, възлизащи на 140 000 британски паунда.

Оуен заяви пред съда, че не желае доброволно да бъде отведен в страната си, за да бъде съден там. Днес в съда той не представи документ за самоличност. Такъв показа 32-годишната Лола Луиз Линда Картър, с която живеят на семейни начала. Тя разказа, че от 4 седмици живеят в страната ни. Двамата живеели в с. Килифарево, а също и в бургаския хоспис А 16 /до хотел „България“/. Нито тя, нито Оуен можаха да кажат кога и как са дошли в България.

Оуен призна, че през 2016 г. бил арестуван в Англия, но не му били повдигнати обвинения. Затова останал учуден, че го издирват. Той разказа, че по онова време има мини ван, продал го на други хора и, когато го арестували разбрал, че е издирван за въоръжен грабеж, извършен с бившата му кола.

За разлика от обясненията на Оуен и приятелката му, прокурор Деян Петров каза пред медии, че двамата са у нас от 2 години и жевият в Килифарево. В европейската заповед за арест пък се посочват не 53, а 8 самоличности на Оуен. Чрез експертна справка е станало ясно, че издирваният е той.

Съдът го остави в ареста до започване на делото за екстрадиция.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here