гимнастика

Най-добрите български гимнастички, водени от капитанката на националния отбор – индивидуално Невяна Владинова и Боряна Калейн, пристигат за участие в Държавното първенство по художествена гимнастика за приз „Жулиета Шишманова”.

Традиционната надпревара ще се проведе от 15 до 17 март в спортна зала „Младост”

и в него ще се включат почти всички наши топ състезателки. В Бургас любителите на този спорт ще могат да аплодират грациите ни след невероятния им успех в международния турнир в столицата на Португалия Лисабон, където националните отбори – жени и девойки, спечелиха 18 медала (5 златни, 8 сребърни и 5 бронзови).

Първенството пропуска една от примите в българската художествена гимнастика Катрин Тасева, която ще представя страната ни на Гран При Киев – Дерюгина Къп в Украйна. В Киев са още Йоана Николова и Вая Драганова, а при девойките – Валерия Ватова и бургазлийката Ева Брезалиева, ансамбъл – девойки, в състав: Александра Кьосева, Маргарита Василева, Карина Димитрова, Жанина Георгиева, Моника Заркова и резервата Анелия Желязкова, която замени контузения капитан Яна Момчилова.

В тяхно отсъствие на квадрата в бургаската зала обаче зрителите ще видят националния отбор ансамбъл – жени,

в състава на който е бургазлийката Стефани Кирякова. Грациите ще изпълнят новите си съчетания за 2019 г. Демонстрацията е предвидена за 16 март, събота, след официалното откриване на турнира, което е от 12:00 часа.

Бургаските клубове ще бъдат представени от 12 гимнастички. За „Черноморец” при жени това са Жанина Трашлиева, Александра Боева, Полина Иванова, Дара Костадинова и Рая Димова, а девойки старша възраст – Валентина Николова, Пола Дамянова и Виктория Иванова.

Клуб „Олимпия” ще разчита на националката Ева Брезалиева, Виктория Сахатчиева, Гергана Стамболиева и Кристина Кърчева при девойки старша възраст.

Организатор на турнира са СКХГ „Черноморец”, Българската федерация по художествена гимнастика и Община Бургас. Главен съдия е вицепрезидентът на БФХГ и трикратна световна и трикратна европейска шампионка Мария Петрова. Очаква се в Бургас да пристигне и шефката на родната централа Илияна Раева.

Държавното първенство стартира на 15 март, петък, от 9:30 часа с девойки старша възраст. В неделя, 17 март, от 10:00 часа са финалите при жените.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви