Бургаските дребни търговци скочиха срещу общинските съветници в Комисията за преместваемите обекти. По-рано днес по време на заседанието й бе поискано жребий да определя наемателите на позициите, където има повече от един кандидат. Търговците реагираха светкавично и заявиха, че комисията трябва да бъде разпусната от кмета Димитър Николов, а ако това не стане, то те ще подадат сигнал до прокуратурата и ще търсят правата си в съда.

Според търговците на днешната комисия за преместваеми обекти общински съветници са извършили закононарушения. Недоволните бургазлии поясниха, че в годините са оспорвали присъствието жребий при наемателите на позициите, където има повече от един кандидат. Две дела вече са били спечелени, но въпреки това съветниците отново искали да вкарат жребий

Комисията трябва да работи по наредбата, а не да я променят и слагат критерии за слагане на позиция. Измислят си правила, като въведоха и критерии за отдаване под наем за позиция, което в второ закононарушение. Комисията няма решаващи функции и не може да решава дали да бъдат издавани разрешителни. Главният архитект на общината изготвя годишните схеми, които могат да бъдат в сила до 3 години. Съветниците пък са решили всяка година да правят схема„, каза Николай Димитров, председател на Асоциацията за защита на дребния и среден бизнес в Бургас, която обединява над 100 търговци.

По-рано днес кметът Димитър Николов също коментира темата и сподели, че се опитал да обясни на общинските съветници, че индикаторите показвали тревожност

Предложих вариант да се даде по-голяма самостоятелност на администрациите, както в другите областни градове, и както беше преди това в Бургас. Тогава броят на преместваемите обекти растеше, повишаваха се и приходите. Сега стана точно обратното – конфликтите се увеличават, приходите намалят. Смятам, че трябва да се върнем към старата и изпитана рецепта„, каза Николов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви