Представители на Българския национален съвет по туризъм заявиха, че руските туроператори биха могли да получат подкрепа, подобна на мерките, предприети от Турция, Тунис и други средиземноморски страни, предаде Асоциацията на туроператорите (АТОР).

Представителят на Националния съвет Румен Драганов заяви, че неговата организация, виждайки съществуващите трудности – спадането на туристическия поток от Русия към България, е готова да участва не само в съфинансирането на реклами за България, но и във

финансовата подкрепа на туроператорите, които изпращат чартърни полети до страната.

Според Драганов такава мярка ще позволи на България успешно да се конкурира с други „чартърни“ летни плажни дестинации, които субсидират директни полети от Русия.

Припомняме, че въпросът за субсидиране на чартърни полети до България беше повдигнат от руски туроператори и на скорошна среща с министъра на туризма Николина Ангелкова. След това

министърът отново подчерта, че държавните субсидии за чартърни програми са невъзможни в България поради особеностите в законодателството на ЕС.

Частните инициативи обаче не подлежат на такова регулиране, така че предложението на Българския национален съвет по туризъм може да бъде осъществено извън забраната и ако се приложи, то дава възможност да се подкрепят чартъри от Русия. Въпреки това механизмът на самото финансиране и обемът му най-вероятно ще се формират в съгласие с българското министерство на туризма, смятат експертите.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви