Президентът на Република Турция Реджеб Таип Ердоган днес открива новото летище в Истанбул, което според турските власти ще се превърне в най-голямата аерогара в света, съобщават турските медии.

Изграждането на Новото летище на Истанбул, както е официалното название на аеропорта, е на стойност 26 млрд. и 140 млн. евро с ДДС. Към момента обаче е реализирана едва първата от четирите фази от строителството, започнало през 2014 г., която е на стойност 6 млрд. евро. Останалите етапи трябва да приключат до 2023 година.

Цялата площ на обекта възлиза на 76,5 млн. квадратни метра. След завършването си летището ще има капацитет от 200 млн. пътника годишно, с което се предполага, че ще се превърне в най-голямата аерогара в света. Засега завършената първа фаза на аеродрума ще обслужва около 90 млн. пътника.

Новото трето летище на Истанбул е един от знаковите инфраструктурни проекти на Ердоган и откриването му на днешния национален празник на Турция, деня на основаването на светската република, се възприема от мнозина като политическа победа.

Ясни са вече и дестинациите на първите полети на новото истанбулско летище. Първите полети ще бъдат дело на „Туркиш Еърлайнс“ и ще бъдат до турската част на Кипър и до Азербайджан, съобщи изпълнителният директор на компанията Билал Екси, пред турското издание „Хюриет дейли нюз“. „Във връзка с целите (на Турция за) 2023 г. ние поръчахме 14 нови самолета включително 4 товарни и те ще пристигнат тази година. Ще имаме 41 от нова генерация в следващата година“, сподели Екси.

Строежът на дълго чаканото летище съвсем не е безпроблемен.

На 16 септември турската полиция арестува поне 20 души при протест по повод смъртните случаи при трудови злополуки и лошите условия на работа на строителната площадка на летището. Общо 500 души са били арестувани по време на протестите на мястото на строежа на един от мега проектите на президента Реджеп Таийп Ердоган.

Около 35 000 работници са наети по проекта, както и 3 000 инженери и административен персонал.

27 работници са загинали на строителния обект – 13 при трудови злополуки, заяви пред пресата транспортният министър през миналия април. Обаче, няколко работника, казаха пред АФП, че цифрата посочена от министъра е много ниска, и че инцидентите на строежа са обичайни.

Въпреки перипетиите, първата фаза на новото летище вече е завършена и Турция е свидетел на грандиозно откриване, което ще остави следа в икономическия живот на страната.

Планът на Турция да 2023 г. е да успеят, чрез подобрения в областите на икономиката, енергетиката, здравеопазването и транспорта да направят Турция част от 10-те най-силни икономики в света.

 

Канал 3

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

9 − six =