Учени: Нисковъглехидратните диети са опасни за здравето

0
106

Нисковъглехидратните диети са опасни за здравето. Това предупредиха учени от университета Сун Ятсън в Гуанчжоу, според които такива хранителни ограничения крият риск за сърцето.

При нисковъглехидратното хранене хората трябва да избягват всякакви тестени изделия, пакетирани сладкиши, ориз, картофи и още куп други неща. За да си набавят енергия, те наблягат на повече мазнини и пресни зеленчуци.

По данни от проучването, когато тялото получава по-малко калории от основни скорбялни храни, като хляб, макарони, картофи, може да получи атриална фибрилация – една от най-разпространените болести на сърцето. А тя е предпоставка за поява на инсулт и сърдечна недостатъчност.

„Като се има предвид потенциалното отразяване на диетата върху аритмията, изследването ни показва, че този популярен метод за контролиране на теглото трябва да бъде препоръчван много предпазливо“, коментира д-р Сяодун Чжуан, ръководител на екипа.

Изследването има за цел да проследи негативните страни от намаляването на въглехидратите върху тялото. То проследява 14 000 души в САЩ. Те не са имали атриална фибрилация или други проблеми със сърцето, но след 22 години 1 900 от тях са получили въпросното заболяване. Анализаторите са на мнение, че начинът им на хранене – с по-малко въглехидрати е основният фактор за това.

Ако въглехидратите осигуряват по-малко от 45 процента от дневните калории, опасността от развиване на атриална фибрилация е с 18 процента по-голяма спрямо по-високия прием в границите на 45 до 52 процента, който се смята за умерен.

Резултатите сочат още, че при над средно ниво въглехидрати на ден рискът за сърцето също нараства, но при ниския прием е с 16 процента по-висок спрямо високия.

Специалистите са категорични, че заменянето на въглехидрати с по-мазни храни може да увреди черния дроб, да причини възпаление и редица сърдечносъдови проблеми.

 

tialoto.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here