Опростиха на първо четене дълговете на вероизповеданията

0
32
вероизповедания

Депутатите гласуваха на първо четене промените в Закона за вероизповеданията, с които им се опрощават около 8,2 млн. лева неплатени публични задължения до 31 декември 2018 г. Народните представители гласуваха със 104 гласа „за“, 28 „против“ и 6 „въздържали се“. Със закона се предлага регистрираните по Закона вероизповедания да се освободят еднократно от плащане на неплатените публични вземания, с главниците, лихвите и разноските по тях.

Вносители на законопроекта са от ГЕРБ и ДПС, а в мотивите си те пишат, че финансовата амнистия е в изпълнение на целите на финансирането чрез целева субсидия за текущи разходи.

Според вносителите актът на опрощаване е въпрос на държавна финансова политика и не засяга религиозни права и не ощетява никое вероизповедание. Предвидено е субсидията, отпускана по държания бюджет да се разпределя от Българската православна църква за източноправославното вероизповедание и от Главното мюфтийство за мюсюлманското.

Според измененията държавната субсидия ще се предоставя и за българските православни църковни общини в чужбина.

Досега субсидия се предоставяше само на задгранични епархии или митрополии в диоцеза и юрисдикцията на Българската православна църква. Първа за готвените промени алармира лидерът на БСП Корнелия Нинова, която посочи, че става въпрос за сделка между ГЕРБ И ДПС. По думите й, споразумението е било ДПС да гласуват против ветото на президента Радев върху Изборния кодекс, а в замяна да бъдат опростени дълговете на на вероизповеданията, от което полза има Главното мюфтийство.

Вчера Варненският и Великопреславски митрополит Йоан заяви, че Светият Синод няма задължения към НАП, НОИ и към отделни институции на държавата за последните десет години.

Той присъства на заседанието на ресорната парламентарна комисия, на което депутатите гласуваха на първо четене промените в Закона за вероизповеданията. „Ако все пак е имало някакви задължения, никога Българската православна църква не е поставяла въпроса за тяхното опрощаване“, подчерта митрополит Йоан.

В заседанието на комисията участие взе и заместник-министърът на финансите Росица Велкова. Пред журналисти тя отказа да даде назове конкретни стойности на задълженията на всяко едно от регистрираните вероизповедания заради данъчно-осигурителната тайна. „Мога да кажа, че има шест регистрирани вероизповедания, които имат задължения към 31 декември 2018 г. и общата сума за шестте е 8 267 000 лв.“, обясни тя. Над 80% от тази сума е за осигурителни вноски и изплащане на работни заплати. Останалите 20% са свързани с други видове публични задължения към централния бюджет“, посочи тя.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here