Въпрос от България в онлайн анкета, разпространявана в целия Европейски съюз, събира гласове в подкрепа на узаконяване на еднополовите бракове във всички страни членки.

Инициативата се нарича „WeEuropeans” („Ние, европейците”) и е описана като „непартийна гражданска кампания за мобилизация и поемане на европейския проект отново в ръцете на гражданите“. Организатори са неправителствените организации CIVICO Europa и MAKE.ORG, а поддръжници – множество фондации и корпорации, съобщава „Труд“.

Българите, подписали платформата, са политологът Иван Кръстев и президент Росен Плевнелиев (2012-2017 г.).

„Участвайте в най-голямото допитване до европейските народи, провеждано досега”, зове анкетата, в която според регламента всеки може да постави въпроси и всеки може да гласува неограничен брой пъти по 12 произволно избрани сред тях. Платформата откроява петте предложения с най-широка подкрепа и петте най-оспорвани във всяка държава поотделно.

Сред най-оспорваните в България е „Трябва всеки европейски гражданин да има еднакви права за брак и семейство, независимо от ориентация или личностно съзнание”, предложен от потребител, кръстил се Prince.

Това е най-директната формулировка в подкрепа на пълноправни гей бракове от всички държави в ЕС. В Латвия сред най-оспорваните е „Необходимо е да се гарантира спазването на правата на човека, равенството за ЛГБТ лицата”.

В Полша – „Партньорството и брачното равенство трябва да бъдат въведени за всички двойки, независимо от сексуалната ориентация”.

А в Румъния въпросът е поставен така: „Европейският съюз не трябва да налага приемането на еднополовите бракове в държавите-членки”.

Допитването ще приключи на 22 март, след което предложенията ще бъдат „публикувани в европейските медии и разпространени сред всички европейски граждани из целия континент“ и връчени „на политическите лидери от всички страни и на кандидатите за европейските избори”.

Т.нар. Европейска гражданска програма ще бъде представена и по време на последното заседание на Европейския съвет преди евровота – на 9 май в румънския град Сибиу.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви