Сърбия спечели производството нана Volkswagen

Германският автомобилен концерн Volkswageп ще построи новия си завод в Сърбия, а не в България. Това твърди местното издание „Новости“, според което крайното решение е взето. И Сърбия е избрана в конкуренция с България, Румъния, Турция и Северна Македония.

„Въпреки че българите бяха дълго време фаворит за тази инвестиция, компанията от Волфсбург избра нашата страна. Според информация на нашия вестник, първите автомобили от сръбския Volkswagen трябва да излязат от завода през 2023 г.“, съобщава „Новости“.

Германският производител не крие намерението си за откриване на ново съоръжение в тази част на Европа. В него ще се произвеждат модели не само на Volkswagen, но и на Skoda и Seat. Дилемата беше в коя страна да е заводът, като Румъния и България бяха с предимство. Те са членки на ЕС и е нормално да очакват инвестиции. На свой ред Турция със своите 80 млн. жители пък е най-големият пазар в региона.

В крайна сметка, според „Новости“, е било взето решение да бъде подкрепена сръбската икономика. Известно е, че в страната свои предприятия имат много от производителите на автомобилни компоненти, които използва Volkswagen.

Изданието дори посочва конкретно място, на което ще бъде изграден новия завод – град Шумадия, като цитира сръбския президент Александър Вучич, според когото подобна инвестиция ще промени „кръвната картина на сръбската икономика.

Заводът ще има капацитет от 300 000 автомобила годишно, като инвестицията ще бъде за 4,5 млрд. евро.. За избора на Сърбия важна роля играе и фактът, че страната разполага с 10% от световните залежи на литий, който е нужен за електрическите автомобили.

В новата фабрика ще се произвеждат само стандартни превозни средства, но германците ще получат и достъп до лития, който им е необходим за колите на ток.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви