Във Франция затворник рани с нож двама охранители в помещение за свиждане в затвора „Конде сюр Сарт“, съобщават френските медии. Нападателят е Микаел Шиоло, излежаващ 30-годишна присъда.

Министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер съобщи в Туитър, че полицията е щурмувала помещението, където Шиоло се е намирал заедно със съпругата си. Двамата са били обезвредени от служителите на реда. Уточнява се, че съпрузите са ранени при операцията

Министърът на правосъдието Никол Белубе определи нападението като терористичен акт. При атаката затворникът е крещял „Аллах акбар!“, съобщава телевизионният канал BFM.

Спецоперацията е продължила повече от час. По непотвърдена информация, нападателят е заявил, че е опасан с експлозиви. Според източници от правоохранителните органи, при щурма съпругата му е била сериозно ранена и по-късно е починала от раните си

Микаел Шиоло е приел исляма през 2010 г. През 2012 г. заедно с други двама души, с цел грабеж, е похитил, изтезавал и убил 80-годишен бивш затворник от нацистките концлагери.

Смята се, че Шиоло се е радикализирал в затвора, но не е бил преместен в блок за ислямисти

В затвора е бил осъден за публично оправдаване на тероризма, след като е скандирал във вътрешния двор „Батаклан“. Той е изразявал одобрение за действията на атентаторите в концертната зала „Батаклан“ в Париж на 13 ноември 2015 г. Тогава загинаха най-малко 130 души.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви