„Газпром“ не планира да участва в проекта газов хъб „Балкан“ в България. Това според агенция ТАСС е съобщил пред журналисти председателят на газовия холдинг Алексей Милер след срещата на премиера на Русия Дмитрий Медведев и премиера на България Бойко Борисов.

„Газпром“ не участва в този проект. Всичките ни ресурси от газ в този регион са дългосрочно договорирани“, е цитиран да казва той.

Милер и генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов бяха част от делегацията, с която Дмитрий Медведев пристигна в София.

На срещата Борисов-Медведев вчера българският премиер заяви, че с проекта „Балкан“ искаме да запазим количествата си газ, които се очертава да спрат след пускането на Турски поток.

„Относно газовата сфера понесохме големи щети. Особено „Газпром“ – тръбите им бяха на Варна и Бургас, но тогава имаше наказателна процедура от ЕК. Нека ясно да кажа за тези, които критикуват газоразпределителния хъб „Балкан“ – България не иска нови количества газ. Но когато количеството газ към Турция спре, нашите тръби ще се изпразнят. И какво ще правим тогава? Така че България иска поне да запази това, което има“, обясни Борисов.

По другия енергиен проект – АЕЦ „Белене“, от „Росатом“ обявиха още преди срещата в София, че са готови да участват в търга за изграждане и да завършат централата „в най-кратки срокове“. Намеренията изрази лично заместник-ръководителят на руската държавна администрация Сергей Приходко, цитиран от „РИА Новости“.

Дир.БГ

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви