Медицинската сестра Кристина Иванова, емигрирала от Бургас в Англия, днес протестира с колегите си пред сградата на общината. Подчертавайки високия професионализъм на българските мед. сестри, тя сподели с болка, че трудът им не е възнаграден достойно. Именно това е причина Кристина да замине за Англия. В Бургас е работила дълги години в редица отделения. С гордост заяви, че е една от първите сестри по съдова хирургия в града.

Тя разказа, че е доволна от работата си в чужбина, и че там много от дейностите на родните мед. сестри се извършват от лекарите. У нас е работила на две места, за да й стигат парите. Кристина добави, че заплатата на мед. сестра у нас брутно е 600 лв. Затова тя се присъедини към исканията на колегите си за по-високи заплати и по-добри условия на труд.

Протестът в Бургас събра десетки мед. сестри, акушерки и лаборанти.

С аплодисменти беше приета декларация до ресорния министър, премиера, омбудсмана, синдикатите. В нея се настоява за

стартово възнаграждение от 2 минимални работни заплати, еднакво заплащане на персонала, независимо от работното място, 1.2 стъпка годишно увеличение на заплатите. По-голям клас прослужено време. Като пример беше посочено, че учителите получават 20% за това, социалните работници 15%, а мед. сестрите – 9.7%.

Секторът настоява също за цялостна държавна политика за работата на медицинските сестри, лаборанти, фелдшери, физиотерапевти.

Стана ясно, че сестрите са разочаровани от липсата на подкрепа от страна на синдикатите на лекарите.

Припомняме, че синдикатите и съсловната организация се разграничиха от протеста, макар да обявиха като справедливи исканията на сестрите.

Много болници, включително и УМБАЛ-Бургас, не могат да осигурят предвиденото в КТД увеличение на заплатите на 900 лв. от началото на годината поради липса на финансови средства.

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

3 × two =