часовника

Центърът за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” изпрати до медиите гневен отговор на публикациите за недоволството на бургазлии от именуването на градинката на часовника на площад „Толерантност”. Въпреки, че в публикацията центърът не се споменава и това не ни прави длъжни да публикуваме право на отговор, ние ще го направим. Първо, за да дадем възможност на вносителите на докладната да обяснят своите мотиви. И второ, за да могат бургазлии да решат дали тяхното мнение е взето, или са „анонимни изпълнители на мръсна поръчка, които „тролят”  в социалните медии”, както се твърди в писмото.

Публикуваме го със съкращения, тъй като цялата позиция е от 8 страници. Спестяваме на читателите тълкуването на думата „толерантност”, защото смятаме, че тя не е чужда на бургазлии, както и мнението за тази дума на известните, които са подписали искането за създаването на площада.

При желание, редакцията на BurgasNews може да предостави целия текст на интересуващите се.

Ето и текста на писмото със съкращения:  

„Решението на Общинския съвет в Бургас да бъде създаден площад “Толерантност” е един изключително мъдър и далновиден акт в исторически план за оздравяване и възстановяване на поразената морална и ценностна система на българския народ през последните тежки десетилетия.

Инициаторите на това предложение приветстват бургаските съветници, които с огромно мнозинство от 38 души срещу 3-ма и 1 въздържал се, утвърдиха това високохуманно послание, което да пренесе през времето един от основните добродетели на българския народ от предците към бъдещите поколения.

За съжаление, някои от несъгласните с решението подеха

съвсем умишлена и изкуствена негативна кампания, целяща изопачаването и омърсяването на светлата идея и нейните цели.

В социалните мрежи и някои интернет издания се появиха коментари и мнения, които нямат нищо общо с фактите и истината, но по принципа на разпространението на фалшивите новини заблуждават дълбоко и предизвикват напълно неистинска картина в съзнанието на непредубедените читатели. Именно поради тази причина се налага ЦЕБС “Алеф” да излезе с ясна позиция и от името на Инициативния комитет, който е внесъл предложението за именуването на пл. Толерантност пред обществеността в Бургас и страната. Разясненията, които правим, не са нещо ново, а са многократно изразявани от вносителите в официалните мотиви към предложението и по време на общественото обсъждане. Позволяваме си да ги обобщим и да ги повторим пак не заради желание да занимаваме и да натрапваме на публиката собствените си възгледи, а от единствения стремеж истината да не бъде изопачавана и заменена от заблуди, лъжи, откровена пропаганда и език на омразата.

Без да влизаме в детайлите на негативната кампания припомняме, че предложението за именуването на площта между улиците “Богориди”, “Лермонтова” и “Александровска” в гр. Бургас бе внесено от Инициативен комитет още на 22.01.2019 г. с вх.№ 57-00-37 в деловодството на Община Бургас. Идеята беше изложена пред ръководството на Общината доста преди да бъде официално входирана, защото беше нужно първо да се сондира общественото мнение и да се съберат подписите на Инициативния комитет.

Съображенията са, че това централно градско пространство от десетилетия след разрушаването на един цял квартал за строежа на х-л “България” през 1973 г. стои безименно и не е имало никаква идея или предложение досега за неговото именуване.

Проведеното обществено обсъждане на 22.02.2019 г. /или един месец след входиране на писмото/ за приемане на предложението на Инициативния комитет бе публично и открито. То беше известно дори и на общинските съветници, които са против предложението, но те не пожелаха да присъстват на мероприятието, а някои предпочетоха вместо това да изпратят свои представители. На обсъждането можеха да присъстват и присъстваха десетки граждани, сред които представители на БПЦ, журналисти, хора на бизнеса, интелектуалци, общественици. Бяха поканени персонално и много хора, които организационно не можаха да дойдат, но заявиха своята позиция косвено. В рамките на общественото обсъждане бяха изразени различни мнения, то бе ръководено от заместник-кмета по образование г-жа Йорданка Ананиева. Именно присъствието и аргументираните позиции на личностите, застанали с името и лицето си зад една идея имат значение. Протоколът от обсъждането е публичен и всеки, който се интересува може да се запознае с него и изразените позиции и мнения. В тях се очертават ясно доводите за именуването на пл. “Толерантност”, като едно дълбоко заложено и отстоявано в хилядолетията изконно качество на българския народ, което го е извеждало винаги във върховете на цивилизационната градация.

В заключение искаме високо и ясно да заявим, че “толерантността” трябва да се възприема единствено като висша човешка добродетел, която твори живот и развитие. Именно като такова понятието и е залегнало и в аналите на ООН, за да бъде прокламирано в Световен ден на Толерантността, честван на 16-ти ноември.

Ние вярваме, че българският народ не е загубил в изпитанията на времето това свое дълбоко вродено божествено качество, че съвременното българско общество няма да се подаде на провокациите и манипулациите на тези, които рушат изконните морални ценности и добродетели, пренесени във времето от предците ни. Ние сме убедени, че здравите и силни корени на сънародниците ни няма да позволят да бъде опошлена и омърсена една толкова далновидна и положителна стъпка на местната власт в Бургас! Прокламирането на това незаменимо човешко качество, което прави въобще възможен животът ни и именуването на площад с името “Толерантност” ще бъде оценено по достойнство и ще може да възпитава в бъдещите поколения обич и солидарност, а не омраза, ненавист, агресия и противопоставяне.

Разгърнатата по поръчка клеветническа кампания срещу именуването на пл. “Толерантност” има своите вдъхновители, организатори и пропагандатори. Показателно е, че тя е

предимно анонимна, разгърната по класически пример на „тролене” по форумите и социални групи. Такъв подход е винаги подмолен, безличен и цели единствено заблуда, настройване и провокиране на обществен конфликт.

Действителните инициатори и подбудители дори не признават своето съпричастие и отричат да участват в такова позорно дело, което само говори за себе си. Те предпочитат да се крият предимно зад анонимни изпълнители на мръсната поръчка. За съжаление Бургас има в близките години срамен и кървав пример за подобна “политика”.

Призоваваме общинските и областни власти на Бургас да не се подават на срамните провокации и внушения по повод на взетото решение за именуването на площад “Толерантност” в Бургас, което може да бъде само повод за гордост и ползи за града ни. Апелираме в бъдеще тези власти, както и цялата бургаска общественост да не позволяват нарочни провокации или организирани демонстрации на действия, целящи дискредитиране на името на градско пространство “Толерантност” и нарочно дразнещи жителите на града. Специално настояваме за това, защото в някои недобросъвестни публикации вече се появиха дори програмни предполагаеми заглавия, дишащи с внушения и подбудителство за насилие, организиране на прояви срещу добрия обществен морал и нрави и дори и към престъпни действия и прояви! Ако тези призиви и провокации ескалират ще сезираме официално отговорните институции за предприемане на всички мерки, с цел да бъде спазен закона, да бъде гарантирана обществената сигурност спрямо потенциални актове на криминални прояви, а виновниците да бъдат разкрити и да получат справедливо наказание.

Силно вярваме, че взетото решение ще изиграе своята роля за възкресяване от праха на забравата на светлите завети, личности и исторически жалони за българската толерантност, която да бъде един непреходен повод за гордост и пример пред лицето на целия свят!

Инициативен комитет и ЦЕБС “Алеф”

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви