Втората среща между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун във Виетнам се провали. Това съобщипа от Белия дом.

На въпросната среща се очакваше да бъдат обсъдени най-важните въпроси, а именно за ядреното разоръжаване на Северна Корея.

Срещите между Тръмп и Ким започнаха вчера. По предварителна информации трябваше да се проведат две официални срещи за преговори, които бяха гарнирани с вечеря и разходки, обаче с по-неформален характер. След тях Ким Чен Ун дори обяви, че е възможно откриването на дипломатическа мисия на САЩ в КНДР.

Днес разговорите трябваше да продължат с работен обяд, след което официално да подпишат различни документи и да дадат пресконференция. Обядът обаче бе отменен, а пресконференцията насрочена за по-рано.

„Американският президент Доналд Тръмп и лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун не успяха да постигнат споразумение. Те имаха конструктивни дискусии, но не постигнаха споразумение в Ханой“, обявиха от Белия дом.

„Този път не беше постигнато никакво споразумение, но екипите на двамата президенти планират да продължат срещите в бъдеще“, се посочва още в изявлението.

На последвалата пресконференция Доналд Тръмп обаче обяви, че далеч не е толкова вероятно да се стигне до нова среща с Ким Чен Ун. Той обясни и че причината за провала са негов отказ да вдигне санкциите срещу КНДР.

„Не, не сме започнали планирането на следваща среща. Ще видим дали изобщо ще има“, обяви Тръмп по повод бъдещата среща.

Относно провала на разговорите заяви:

„Беше заради санкциите. Те искаха санкциите да бъдат вдигнати напълно, а ние не можем да направим това“, обясни американският президент.

А причината САЩ да откажат е, че Ким Чен Ун не се е съгласил да прекрати ядрените си тестове.

„Той каза, че ще тества ракети и ще прави каквото си иска с ядрената енергия“, добави Тръмп.

„Понякога просто трябва да си тръгнеш и това беше един от тези случаи. Взаимоотношенията с Ким са много добри, но ние решихме да не правим нищо. Не беше добре да подписваме каквото и да е. Ние просто напуснахме. Прекарахме почти целия ден с Ким Чен Ун“, каза още Доналд Тръмп.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви