Всеки човек чувства нуждата от импулсивни покупки от време на време. Но осъзнаваме ли колко е тънка границата между терапевтичното пазаруване и болестното консуматорство? Ето списък с въпросите, които всеки трябва да си зададе преди да реши да пазарува, за да се предпази от попадането в капана на безсмислените покупки:

1. Вписва ли се в сегашния ми гардероб?

Купуването на нещо ново не трябва да води след себе си до закупуването на още дрехи, които да се съчетават с него. Представете си настоящия ви гардероб: с какво бихте носили въпросната дреха? Помислете за обувки и аксесоари, които може да комбинирате, за да завършите визията си.

Ако можете да визуализиране поне 3 различни съчетания с вече съществуващи в гардероба ви дрехи и аксесоари, тогава покупката ще има смисъл.

2. От каква материя е изработена?

Качеството на тъканта е от голямо значение не само за външния вид на дрехата, но и за начина, по който се усеща върху кожата. По-евтините и изкуствени тъкани като полиестерът, например, са причина за по-обилно потене, по-бързо износване и т.н. Инвестирането в по-качествени материи означава и по-голям комфорт и издръжливост на дрехата във времето.

3. Удобна ли е за носене?

Съвсем очевиден, този въпрос никога не бива да бъде пренебрегван. Никога не купувайте дреха, в която не се чувствате добре. Всички имаме неща в гардероба си, за които съжаляваме, че сме купили – на добра цена, например, но неподходящ размер. Спестете парите и мястото в гардероба си и избягвайте такива необмислени покупки.

4. Колко пъти ще го облека?

Ако харесахте на мига плисираната миди пола на витрината, която по случайност се оказа точно вашия размер и след пробата остановихте, че ви стои идеално, е редно да си зададете и този много коварен, но необходим въпрос: „Колко често ще я нося?“ Бъдете честни със себе си и ако не се виждате да носите дрехата редовно, преосмислете покупката.

5. Ще полагам ли необходими грижи за нея?

Проверете етикета и се запитайте готови ли сте да перете на ръцете, носите на химическо чистене, гладите при всяко обличане или каквито други специални грижи изисква въпросната дреха?

Внимателно обмислете и вземете това решение, докато сте още в магазина, за да не се окажете в даден момент с купища красиви, но мръсни дрехи, които нямате време или желание да почистите.

6. Имам ли вече същата или подобна дреха в гардероба си?

Това е въпрос, който цели да ви спести както пари, така и енергия. Обмисляте ли да купите още една бяла тениска, когато това, от което наистина се нуждаете, са нов чифт дънки? Или обратното? Трябва ли вашите ограничени средства да отидат за нов костюм за работа или още един йога панталон? Избирайте разумно и поставяйте приоритети, когато пазарувате.

rozali.com

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

13 − 5 =