Промените в правилника за работа на парламента, инициирани от управляващото мнозинство, станаха причина за лют скандал между ГЕРБ и ДПС.

Това стана на заседанието на парламентарната комисия по правни въпроси.

Правната комисия реши да се наказват депутатите, които не се явят на пленарни заседания пет пъти в месеца, като остават без основните си заплати за месеца. Празни ще останат джобовете им и ако не се явят в пленарната зала три поредни дни.

Народните избраници ще запазят социалните и здравните си осигуровки, но ще останат без парите от класа за прослужено време.

Пропорционално се намаляват и парите на парламентарната група за представителни нужди, според това колко са били отсъствията.

Против промените в Правилника на Народното събрание гласуваха само двамата депутати от ДПС Хамид Хамид и Йордан Цонев.

Емил Димитров-Ревизоро от Обединени патриоти се въздържа, въпреки че отправи гневни критики към колегите си от мнозинството.

Спорът между ДПС и ГЕРБ възникна още при обсъждането на първия текст от проекта за промени на Правилника.

Всяка парламентарна група има право до три процедурни въпроса, които се отнасят до начина на водене в рамките на едно гласуване – това предложение на шефа на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) ядоса Хамид Хамид.

„Абсурдно!“, изригна той. И се възмути, че управляващата партия възнамерява да отнеме правото на всеки депутат да се изказва свободно по време на един дебат. За да няма злоупотреби, председателят трябва да си върши работата. Щом има толкова злоупотреби на правилника, значи председателят не се справя със задълженията. Щом има толкова катастрофи, вие казвате на хората – ще им отнемем правото да шофират и един шофьор ще излиза на пътя само три пъти месечно, направи аналогията той.

По думите му не отнемането на правото на всеки отделен народен представител на процедура е решение на проблема със злоупотребите от трибуната, а управляващите да следят дали водещият на заседанието зам.-председател или председател спазва Правилника и санкционира нарушителя на трибуната.

„Той има право да прекъсва с копчето, да наказва“, изреди възможността за санкции Хамид.

„Разбирам, целта ви е да ограничите злоупотребите с това процедурно право, но намерете друг подход, а не да ограничите депутатите, защото това е крачка към диктатура“, обвини Хамид Хамид.

„Има независими народни представители, те нямат право на процедура, като не са член на група ли?“, попита той. И добави към въпросите – депутатите от ПГ ще трябва ли да искат и пълномощно от председателя на групата си, за да направят процедура.

„Това е абсурд! Това ви е най-прекият път към предсрочни избори“, предупреди Хамид. А на усмивките откъм представители на мнозинството, репликира: „Смейте се, смейте се. Ще ви стане много смешно в скоро време с предсрочни избори!“

Хамид поиска текстът да отпадне, а Данаил Кирилов в крайна сметка, сам си го оттегли. В същото време правната комисия малко след това прие още по-ограничаващ текст, който предвижда всяка ПГ да има право само на един процедурен въпрос по начина на водене на точка от дневния ред.

Още по-рестриктивният текст бе предложен от Обединените патриоти. По този повод Хамид ги захапа как точно ще се разбират трите партии помежду си.

„Цветанов ли пак ще ходи да ги сдобрява?“, попита депутатът от ДПС. „Брачен консултант ви трябва на вас“, обърна се той към представителите на ОП в правната комисия по повод разногласията между трите партии в коалицията.

 

 „Канал 3“ и Новини.бг

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

six + eleven =