ГЕРБ отлага поправките в правилника за дейността на парламента, свързани с рязането на депутатски заплати заради отсъствия.

По информация на „Канал 3“ това е била темата на заседание на управляващата коалиция в парламента тази сутрин. И затова промените в правилника, предвиждащи конфискацията на депутатски заплати, се отлагат за неопределено време. Първоначалните намерения на мнозинството бяха да бъдат разгледани и гласувани още днес. Но председателят на парламентарната комисия по правни въпроси Данаил Кирилов (ГЕРБ) поискал отлагане докато се подготви докладът на комисията.

Противници на поправките от мнозинството, предимно юристи, обяснили на председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, че няма как управляващите да отрежат заплатите на опозицията, защото не са им работодател, а такъв са избирателите. От НФСБ, които внесоха предложенията, обаче продължили да държат на отнемане на депутатските заплати като санкция за нередовни парламентаристи.

Малко по-късно в ГЕРБ обсъдили отново въпроса с промените в правилника и тогава последва отлагането. Неофициалният сондаж сред народните представители показва, че вероятно тези текстове ще отпаднат, а ще останат единствено онези, които се отнасят до правото на процедура по точка от дневния ред.

По информация на Епицентър.бг мнозинството от депутатите на ГЕРБ са против промяната на правилника, която касае заплатите на депутатите. Противник на идеята е и бившият конституционен съдия и настоящ депутат от мнозинството Георги Марков, който смята, че това е посегателство върху парламентаризма. Ръководството на ГЕРБ обаче е било подложено на неистов натиск от страна на Валери Симеонов, който на всяка цена държал „БСП да бъде наказана“.

Вносителят, лидерът на НФСБ Валери Симеонов, научи от медиите, че точката за депутатските заплати е паднала от седмичната програма и не скри изненадата си.

На заседанието на комисията по правни въпроси вчера след обяд се разгоря лют скандал между ДПС и ГЕРБ заради намеренията на управляващите да отнемат депутатски заплати за три последователни отсъствия от пленарната зала или за пет в месеца.

Управляващите държаха на своето и имаха намерение още днес да вкарат промените в пленарната зала.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви