ГЕРБ и ОП отхвърлят ветото на президента върху Изборния кодекс

0
25

Управляващата коалиция ГЕРБ и „Обединени патриоти“ излязоха с общо решение да отхвърлят ветото на държавния глава върху Изборния кодекс. След повторното приемане на последните изборни промени, ГЕРБ ще внесе своя законопроект за връщане на стария праг на преференциите.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов съобщи, че ще изпратят цялата стенограма от заседанието на правната комисия по изборното законодателство, за да може юридическия екип на президента да се запознае с аргументите на парламентаристите, тъй като по думите му, мотивите по ветото на държавния глава Румен Радев са спекулативни:

„Че няма съдебен контрол, не отговаря на истината. Ние просто ще отхвърлим това вето и след това ще пристъпим, след като бъде обнародван законът в „Държавен вестник“, ще пристъпим към промените с предложението, което ние сме внесли, избирателите, които гласуват за дадена пропорционална листа, да имат възможност да пренаредят съответната подредба на листата и да не се правят манипулации, че някой иска да ограничи изборни права“.

ВМРО ще подкрепят ветото заради заявката на ГЕРБ да върнат старите прагове на преференциите, обясни Искрен Веселинов. На въпрос на „Хоризонт“ заместник-председателят на правната комисия и депутат от квотата на НФСБ Христиан Митев съобщи, че между двете четения на законопроекта на ГЕРБ ще внесат промени, с които ще поискат за европейските и парламентарни избори да остане старият праг на преференцията, но за местните избори прагът да се увеличи:

Обмисляме такива идеи, включително за диференциация на процентите, от които се изчисляват преференциите за различните видове избори, и смятам, че това е едно добро решение“.

Цветан Цветанов отказа да отговори дали ГЕРБ ще подкрепят подобен компромисен вариант.

КРОСС

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here