Събитията по повод Трети март – Освобождението на България от турско робство, стартират още утре, четвъртък, 28 февруари, с изложба на картини от фонда на БХГ „Петко Задгорски“ и лекция за Левски на видния ни историк проф. Пламен Павлов. На 1 март, петък, от 18 часа в КЦ „Морско казино“ ще бъде открита една уникална изложба с лични оръжия на български революционери, която досега не е гостувала в Бургас (https://www.burgas.bg/bg/news/details/1/37406).

На самия 3 март, неделя, в центъра на града ще се проведат няколко интересни събития с масов характер, които да покажат, че Бургас помни миналото и пази традициите:

– От 11.00 до 13.30 часа на площад „Тройката“ няколко обособени тематични къта ще представят „Пътя на свободата“. Там всеки ще може да се снима с Райна Княгиня и да развее знамето с надпис „Свобода или смърт“, да застане до подполковник Калитин и да прегърне Самарското знаме. Пред умалено копие на паметник „Шипка“ ще можете да се здрависате с руски опълченец и да вдигнете високо Националния ни флаг. Отряд на българските революционери ще вдъхнови малки и големи да пазят и прославят България. Всеки, който се разходи по Пътя на Свободата, ще получи някое от българските знамена – Самарското, „Свобода или смърт“ или Националния флаг.

– От 11.00 до 12.00 часа млади бургаски таланти ще имат възможността със стихове и песен да възпеят Свободата на сцената „Възпявам тебе, майко Свобода“.

– От 12.00 до 13.00 часа над 20 състава от община Бургас ще вземат участие в Празничното хоро. Заедно те ще поздравят жителите и гостите на Бургас с 40-минутна хоротека. На площада ще бъдат представени хора (танци) от всички краища на България. Всеки ансамбъл ще бъде отличен от кмета Димитър Николов за съхраняване на старите български традиции.

Честването на 3 март ще завърши с концерт-спектакъл в Операта от 18 часа

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви