69,33 лв. осигуровки на месец ще получи депутат, който не ходи на работа. Става ясно, че се санкционира неходенето на три поредни пленарни заседания или пет за целия месец. Проучване на bTV показва, че

основната депутатска заплата е 3802 лв. Добавяйки участие в парламентарна комисия и прослужено време сумата нараства до 4416 лв.

Към тази сума се добавят т.нар. „безотчетни разходи“ за консултанти, съветници и сътрудници и сумата нараства до 6954 лв.

От медията са установили, че до 24 февруари народните представители от БСП, които са пътували в чужбина, са Кристиан Вигенин, Иван Иванов и Йордан Младенов. Иванов и Младенов са били на изложение за лов, риболов, пътешествия и приключения в Залцбург.

Припомняме, че на 21 февруари от БСП заявиха, че се отказват от възнаграждения в дните, в които не са в парламента. В писмо тогава

Нинова заяви, че няма да използват командировъчни средства от НС, както и служебни автомобили, разходи за гориво и нощувки в избирателните им райони.

На 22 февруари председателят на парламента Цвета Караянчева заяви, че това е само декларация. „Всеки народен представител има право да заявява дали иска да ползва командировъчни и дневни и аз няма как да огранича това тяхно право, което им е дадено по правилника. Всеки народен представител има право на законодателна инициатива и ако иска някой от групата на БСП иска да направи законодателна инициатива е добре дошъл в Народното събрание и да направи съответните предложения за промени в правилника“, обясни Караянчева.

На изричен въпрос какво става с едната трета от възнагражденията на депутатите, която получават при отсъствия, Караянчева съобщи, че тази сума се превежда в сметките на народните представители и върху нея ще бъдат правени съответните удръжки, както е по правилника.

По правилник при неявяване на работа им се отнемат две трети от възнагражденията им.

„Нека видим дали ще постъпи такова предложение и тогава ще се консултирам“, каза Караянчева по повод предложенията за тотално орязване на възнагражденията на неходещите на работа депутати. Такова предложение вече внесе НФСБ.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви