Гледането на страшни филми води до качване на тегло, установи изследванe на учени от Ливано-американския университет в Ню Йорк. Оказва се, че лентите с насилие и напрежение предизвикват стрес, нервност и изтощение у зрителите, които инстинктивно посягат към бърза храна за компенсация.

Обратното – романтичните комедии се приемат много по-спокойно и зрителите нямат нужда да хапват шоколади или чипс за релаксация.

В изследването са участвали 84 души на възраст между 20 и 30 г., на които са прожектирани екшъни или комедии. Преди началото на експеримента на участниците са направени измервания на пулса, кръвното налягане, на силата на стискане и др.

По време на прожекциите те имали под ръка разнообразно меню от пуканки, бисквити, шоколад, сладки, ябълки, сокове и пепси, към което можели да посягат без ограничения.

Оказва се, че не случайно съществува изразът “смразяващ кръвта”. Проучване установява, че когато се чувстваме уплашени, кръвта ни се съсирва.

Холандски изследователи правят проучване свързано с това, дали острия страх действително съсипва кръвта, защото смятат, че резултатът би имал значение за еволюцията – организмът се подготвя за кръвозагуба при животозастрашаващи ситуации.

Те събират 24 доброволци, които да гледат филми и да проследят какво се случва с кръвта им. 14 гледали първо страшен филм, последван от образователен, не-застрашаващ, а останлите 10 гледали филмите в обратен ред. Това се случвало в продължение на повече от седмица, по едно и също време на деня, всеки ден. След което всеки ден, на всеки един е взимана кръвна проба, която се изследвала.

Екипът анализира кръвните проби за “страхови фактори” на активността на кръвосъсирването. Участниците също оценявали нивото на страх, което са изпитали. Предсказуемо, филмът на ужасите бил оценен като по-плашещ от образователния филм. Разликата в коагулантния фактор VІІІ, маркерът на съсирването, нивата преди и след гледането на филма на ужасите е по-висока от тази за образователния филм. Интересното е, че екипът не е установил никакъв ефект върху други протеини, образуващи съсиреци от двата филма, което предполага, че коагулацията може да бъде предизвикана от остър страх, но това не води до действително образуване на съсиреци.

Учените заключват, че гледането на “смразяващи кръвта” филми, действително повишават нивата на коагулантния фактор, но без действително образуване на тромбин.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

one × 3 =