Вчера на пресконференция съветниците от БСП разкриха тревогите на крайморци и зададоха въпроси за екооценка, за канализация на строящото се там пристанище и др., поставени им на срещи с жителите от квартала. Часове по-късно кметът Николов изпрати на информационна среща в квартала двамата най-тясно запознати с проекта специалисти. На всички зададени от местните жители въпроси отговориха снощи Веселина Илиева – главен архитект на Община Бургас, и проектантът на съоръжението инж. Красимир Маринов. Целта на срещата е била да се разсеят всякакви притеснения, свързани с проекта. Това става ясно от съобщение на общината. Оттам твърдят, че притесненията на жителите от квартала са неоснователни.

В отговор на изразените от крайморци притеснения експертите заявиха, че в новото съоръжение, чието изграждане значително напредна, по-скоро може да влезе някакво замърсяване отвън, отколкото да излезе отвътре и да засегне кварталния плаж.

Лодкостоянката ще има своя вътрешна канализационна система.

Новото съоръжение не е пристанище и не е пригодено за яхти. То е защитена лодкостоянка с 54 места, като има възможност техният брой да бъде увеличен още малко с монтирането на плаващ понтон и добра организация на паркирането вътре.

Съоръжението се строи по искане на кварталното рибарско сдружение и е десетилетна мечта на неговите членове. Именно те посочиха като най-подходящо настоящото място на новата лодкостоянка още преди 4-5 години. Тогава стартираха и първите процедури по проекта, за чиято реализация Община Бургас осигури средства чрез Програмата за морско дело и рибарство на Европейския съюз.

Друго, изразено на среща в Крайморие, притеснение беше това, че изграждането на новата лодкостоянка ще предизвика процеси, които още повече да редуцират и без това тесния квартален плаж.

Според специалистите ефектът ще е точно обратният. Съоръжението ще предизвика образуването на допълнителни пясъчни наноси. Нещо повече – архитект Илиева припомни за започналото от север на юг брегоукрепване в Бургас, осъществявано с помощта на държавната власт. В тази поредица от дейности приоритетно беше обърнато внимание на спешните свлачищни райони край Сарафово и в Морската градина. Скоро идва ред и на Крайморие. В момента се изготвят документите за прединвестиционно проучване, което да покаже какви съоръжения и къде да се изградят или поставят, за да може през следващите години да бъде стартиран един процес, който да доведе до увеличаване на плажната ивица на Крайморие. Преди десетилетия подобен ефект е бил постигнат чрез изграждането на буни и други мероприятия на централния и северния плаж в Бургас, където пясъчната ивица е била значително по-тясна от днес.

В срещата участва и бургаският народен представител Ивелина Василева, председател на парламентарната комисия по околна среда. Тя подчерта, че проектът за изграждане на новата лодкостоянка се осъществява с европейско финансиране, което означава, че той вече е минал най-стриктен контрол по всякакви критерии, а най-много по екологичните. Тя съобщи и друга вест, пряко касаеща жителите на квартала – че през април тази година ВиК-Бургас ще внесе за одобрение и финансиране голям проект за обновление на подземната инфраструктура на много места в областта, част от който е реконструкция на старата и изграждането на нова канализация в Крайморие.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви