анкета

Министерството на образованието и науката изпрати писмо до генералния директор на Главна дирекция „Образование, младеж, култура и спорт“ към ЕК г-жа Темис Кристофидо с молба за редакция на анкетата към инструмента за дигитална самооценка SELFIE. Това съобщиха от ведомството.

Искането е от въпроса за определяне на пола на участниците да отпадне опцията „друго“ или да бъде премахнат целият въпрос,

защото в сегашния вариант той е неприемлив. В писмото се посочва, че инструментът SELFIE помага на училищата да внедрят дигиталните технологии в процесите на преподаване, учене и оценяване и затова е необходимо казусът да бъде разрешен възможно най-скоро.

Анкетата, в която 9-годишни деца трябваше да отбележат дали са момче, момиче, друго или предпочитам да не казвам, провокира остра полемика сред българските граждани.

„Министерството на образованието и науката не е участвало в разработването и одобряването на въпросите в анкетата. Целта ѝ не е определянето на половата принадлежност. По информацията, с която разполагаме –

причината да има такъв вариант за отговор е, че някои държави са го възприели, включително и нормативно“,

уточняват от министерството.

Инструментът SELFIE (платформа на Европейската комисия, чиято е анкетата, разпространявана и у нас – бел. ред.) съдържа въпроси, които са еднакви за всички страни, разработен е от Европейската комисия. Министерството на образованието и науката е разпространило анкетата, в която са участвали над 900 училища. Този въпрос не можеше да бъде махнат от анкетата, която не е преведена в България. Това може да бъде направено единствено от ЕК по молба на страната ни.

Според МОН искането за отпадане на този въпрос се е забавило, защото не е имало сигнали или напрежение в училищата, в които се провежда анкетата.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви