Как се подобри услугата за Синя зона, след като през 2018-та годишният стикер се увеличи от 43 на 60 лв. за година; какъв е размерът на средствата, постъпили от двете зони за миналата година и за какво се изразходват таксите?

Отговор на тези въпроси чакат в писмен вид съветниците Чанко Мирчев, Кирил Петков и Радослав Петков. Тримата са от БСП.

На пресконференция те и общинският лидер на партията Живко Господинов повдигнаха въпроса за ползите от зоните за платено паркиране. В същото време изразиха притеснение от непрекъснатото разрастване на Синя зона. Затова, а и по други причини,  определиха платеното паркиране като проблемно.

Синята зона непрекъснато се разраства, а няма гарантирано паркиране в нея. При всяка нова платена зона местата се ограничават, а в съседните райони се създават проблеми. Хората започват да пишат писма до администрацията, която от своя страна обяснява проблема с „желанието им“ за разширяване на синята зона и го прави. Така един след друг се появяват нови платени райони за паркиране, но проблемът с паркирането не се решава. Според Живко Господинов изходът е в изграждането на паркинги. Такива обаче администрацията обещава само в изборни години, подчерта той. Според червените най-ощетени са живеещите в центъра на Бургас. Социалистите не отричат платеното паркиране, но не приемат Синята зона да е в такъв голям обем.

Друга тема, свързана с инфраструктурата, се отнася до реконструкцията на улици в центъра на града.

Те настояват за отговор на въпроса кои части от Бургас са обявени за територия с историческо и архитектурно значение, кога и с какъв акт е станало това? Питането е входирано в Общински съвет – Бургас. Повод за него е отговор на Община Бургас на предишен въпрос, свързан с реконструкцията на улици в централната градска част. В отговора се посочва, че става дума за съгласуван с Министерството на културата проект, включващ архитектурно решение за ремонт на „територия с историческо значение“.

По новия ЗУТ ширината на тротоарите би трябвало да е 1.5 метра. Оказва се, че има такива улици /Шипка, Отец Паисий, около търговската гимназия/, които са много по-тесни – 60-80 см, а те са реконструирани и районите около тях са платени, обясниха червените.

Затова съветниците не приемат отговора на администрацията /виж долу/, че тези улици са твърде стари, влезли са отдавна в урбанизираната територия на града, имат историческо значение, а тяхната реконструкция е съгласувана с Министерството на културата. При това положение защо централни улици на Бургас да не бъдат защитени от ЮНЕСКО и общината да се възползва и кандидатства със съответните проекти за съхранение на историческото им ядро, задават въпрос социалистите. Според тях реконструкцията на тези улици е не само в разрез със ЗУТ, но и единствената причина за ремонта им е увеличаване на Синята зона.

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви